19 август е празник на фотографията и на…домата

Фотографията е изкуство, което привлича едва ли не всеки човек. Достатъчно е да има камера, за да експериментира с образите пред обектива. Не всяка снимка може да се нарече изкуство, разбира се… Тук се намесва талантът на окото, което вижда по различен начин и експонира по различен начин, като отправя послания и предизвиква естетически и не само възприятия и емоции.

Като прибавим, че с модерните „селфи”-та и възможностите на телефоните да заместват камерата, може да се каже, че почти цялото цивилизовано човечество е изкушено от фотографията. Ерго – може да празнува на 19 август, когато е Световния ден на фотографията. Така че – честит ни празник!

Началото е доста отдалечено от назад във времето.

Опитите за „фотографиране“ датират още от дните на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

Защо все пак 19 август? Фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства на 19 август  1839 година. Тогава  пред академията е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Оттогава фотографията си има празник.

Празник на същата дата си има и доматът. Червеният зеленчук, любим почти на всеки човек! Особено на българите, които според проучване изяждат сродно по 40 кг на година.

Датата обаче е избрана не от нашенци, а от Министерството на земеделието на САЩ.  Родината на дон Домат е Мексико, а в Европа през 15 век го пренасят испански мореплаватели. И то като декоративно растение, а не като нещо за ядене. После го харесали на вкус и започнали да правят сосове и салати… На места го предпочитат като кетчуп. Някъде го използват и като форма на протест – не е никак приятно разгневена тълпа да  изсипе дъжд от домати върху обекта си на недоволство. Но и до днес продължават споровете плод ли е, или зеленчук… Въпреки това – 45 държави в света му посвещават специални фестивали. Защо да си няма и един специален ден в годината?

Така че, честит празник и на Дон Домат!

И нещо, което е добре да знаем: листата на доматите са токсични. Не стават за салата… Не се изкушавайте да ги опитате… Но пък водата, в която са накиснати стъбла от домати, стават за пръскане против листни въшки.  Пробвайте…