БСУ домакинства на IV Национална студентска олимпиада по компютърна математика

Бургаският свободен университет ще бъде домакин на IV-та Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”, CompMath 2015. Форумът се организира от национална комисия с председател проф. дмн Стоян Капралов от Технически университет Габрово.

В тазгодишното издание на олимпиадата, което ще се проведе от 13 до 15 ноември, ще премерят сили 73-ма студенти от 9 български университета и експериментално ще участват ученици от средни училища в страната. Състезателите са от: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”; Технически университет София; Технически университет Габрово; Технически университет Варна; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”; Русенски университет „Ангел Кънчев”; Бургаски свободен университет.

Националната студентска олимпиада по компютърна математика е индивидуално състезание, в което студенти от бакалавърски и магистърски програми решават математически задачи в средите MatLab, Matematica и Maple. Състезателите са разделени на три групи според изучаваната университетска специалност: Група А-Математика, информатика и компютърни науки; Група Б – Природни и технически науки, сигурност и отбрана; Група В – всички останали специалности. Тази година за първи път експериментално ще участват и ученици от Бургас,  Варна и Русе в нова четвърта група. Това са учениците от ПГЕЕ „К. Фотинов“ Бургас,  МГ „д-р Петър Берон“ Варна и АЕГ „Гео Милев“ – Русе.

Олимпиадата се провежда с подкрепата на Община Бургас и на кмета Димитър Николов, на Обществен дарителски фонд, както и на фирмите Мусала Софт, Студио WEB, ТопПринт.