Илиана Илиева: „Theory of everything“ беше безспорният фаворит на международен форум в Лос Анджелис

По случай световното събитие “ The Other Art Fair“ в Лос Анджелис се обърнахме към Илиана Илиева, за да ни разкаже повече, какво е да си част от престижния международен форум 

Илиана Илиева е родена през 1986 г. През 2000 г. е приета в Художествена гимназия, но завършва и работи в съвършено различна сфера. Изкуството обаче завинаги остава голямата й страст. Завръща се към него ударно с първата си самостоятелна изложба през 2021. За себе си казва, че като артист е наблюдател, визионер, разказвач на истории, документалист, провокатор. Използва изкуството си, за да говори за свободата. Умело използва традиционни техники в съвременен контекст.

КАК СЕ РОДИ ЛЮБОВТА ВИ КЪМ ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО?

– Любовта ми към изобразителното изкуство датира от най-ранна детска възраст. Първите ми запазени рисунки са от втората ми годинка, на пет бях избрана да илюстрирам корицата на юбилейна книжка. Като тийнейджър прекарах няколко години в подготовка за кандидатстване в Художествената гимназия в Бургас, където бях приета с отличие. Може да се каже, че любовта ми към изобразителното изкуство датира от дете и не е преставала да бъде моя голяма страст и до днес.

ВИЕ СТЕ ЕДИН ОТ 100-ТЕ АРТИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, КОИТО ИМАХА ЧЕСТТА ДА УЧАСТВАТ В ПРЕСТИЖНИЯ ФОРУМ „THE OTHER ART FAIR“ В ЛОС АНДЖЕЛИС,РАЗКАЖЕТЕ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА ВЪЛНУВАЩО, СВЕТОВНО СЪБИТИЕ.

–   The Other Art Fair presented by Saatchi Art е международен форум с над десет годишна история, който се организира в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Далас, Чикаго, Мелбърн, Сидни и Торонто, както и в дигитален формат под формата на виртуално издание. Процесът по кандидатстване е обстоен, а селекцията се извършва от професионално жури от експерти в сферата на изкуството – утвърдени артисти, куратори и директори на световни галерии.

КАКВИ ТВОРБИ ПРЕДСТАВИХТЕ НА ФОРУМА? ДАЙТЕ НИ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИНСТАЛАЦИЯТА ВИ, КОЯТО ПРЕДИЗВИКА ОГРОМЕН ИНТЕРЕС.

– На пролетното издание на The Other Art Fair в Лос Анджелис представих картини съвременна живопис и поп-арт, вдъхновени от модата, фотографията и дигиталния свят. Инсталацията Theory of everything беше безспорният фаворит на местната публика, както и на кураторите. Тя е концептуална и минималистична по своята същност, като провокира и въздейства и визуално, и емоционално. Основното послание е, че любовта е универсална сила. Инсталацията предизвика огромен интерес и в социалните мрежи, като на моменти се образуваше опашка от хора, които желаят да се снимат с нея. В момента е селектирана в колекцията Best of Fair на Saatchi Art.

 С КАКВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОСТАНАХТЕ ОТ СЪБИТИЕТО?

-The Other Art Fair е неповторимо преживяване само по себе си – изключително модерно и авантгардно, представящо изкуство извън рамките. Събитието се провежда в рамките на четири дни и включва освен живопис, скулптори и инсталации, много перформанси на живо, музика, ди джеи, дори тату студио, както и възможност да се закупи най-модерната форма на изкуство – НФТ. За мен беше огромна чест да посрещна Генералния Консул на Република България в Лос Анджелис г-н Бойко Христов и съпругата му на официалното откриване. По време на изложението имах удоволствието да се срещна с изключителни световни артисти, част от които харесвам и следя отдавна. Имах възможност да разговарям с кураторите на Saatchi Art, с които да обсъдя бъдещи проекти, както и с местни галерии и колекционери. Един от забележителните хора, с които се запознах е утвърден кинорежисьор. Днес една от картините ми е част от впечатляващата  му арт колекция, която се помещава в частната му галерия в дома му на брега на океана.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ВТОРАТА ВИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА? КОГА ТОЧНО ЩЕ БЪДЕ ТЯ И КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗЛОЖЕНА?

– Втората ми самостоятелна изложба предстои да се случи през месец Май в София. Публиката отново ще види картини, реализирани като хиперреализъм, които говорят за свободата, една от любимите теми на моето изкуство. Концептуално, изложбата ще носи духа на аристократизма, джентълменството и блгородството – все качества, много нужни в контекста на настоящите световни събития.

 КАКВО ИСКАТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ В КАРИЕРАТА СИ? ЗА КАКВО МЕЧТАЕТЕ?

– Като артист се старая да бъда дисциплинирана и последователна и смятам, че това ми помага да си поставям цели, които с времето материализирам. До момента за мен беше важно да се реализирам на световен форум. Смятам, че сега е време да анализирам опита, който получих на The Other Art Fair, за да мога да начертая бъдещите си цели и проекти. Едно от основните направления от тук нататък ще бъде работата ми със Saatchi Art.

ВИЕ СТЕ ВТОРАТА БУРГАЗЛИЙКА, СЛЕД МАРИЯ БАКАЛОВА, КОЯТО ПРОЧУ БЪЛГАРИЯ И БУРГАС В САЩ. КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ ОТ ТОЗИ ФАКТ?

– Безкрайно харесвам Мария Бакалова и начина, по който навигира кариерата си. Не мисля, че на този етап е коректно да казвам, че съм прославила България и Бургас, по начина, по който Мария Бакалова успя да го направи. Но е факт, че по време на изложението с удоволствие разказвах на посетителите за древните корени на нашата красива страна.

КАКВО ЩЕ ПОЖЕЛАЕТЕ НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ?

– На читателите ви пожелавам вдъхновение и размах.

Автор: Яна Чолакова