Израел с иновации в областта на сините технологии

„В световен мащаб вече има разбиране, че изменението на климата ще повлияе драматично на продоволствената сигурност и ще промени селското стопанство – такова, каквото го познаваме сега“, твърди Михал Леви, главен научен сътрудник и старши заместник-генерален директор на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Израел. „Поради това ние търсим устойчиви начини за производство на храна и намиране на нови източници на протеини, като в Израел има вече много изследвания и иновации по тази тема“, допълва тя.

Сините технологии включват науката и практиката за намиране на протеинови източници от водата. „Водата”, посочва Леви, „е най-голямата екосистема, поддържаща живота на нашата планета.”

Но аквакултурите могат да се развиват дори в пустинята с помощта на правилните технологии. Това беше една от темите, обсъждани на „Agrisrael-Sea the Future“ – първата международна конференция за осигуряването на храна от морето и пустинята, проведена на 18 – 20 октомври 2022 г. в Ейлат, най-южният град на Израел, който се намира в пустинята Негев на брега на Червено море. Организирана от израелското Министерство на земеделието и развитието на селските райони, конференцията привлече предприемачи, изследователи и държавни служители от Австралия, Азербайджан, Бахрейн, Чили, Кипър, Еквадор, Йордания, Исландия, Малта, Мароко, Холандия, Сърбия, Сингапур, Словакия, Испания, Обединените арабски емирства и Съединените щати.

От своя страна израелското правителство ще инвестира 170 милиона шекела (7,6 милиона долара) през следващите пет години за образование и инфраструктура, за да превърне Ейлат – и целият регион, наречен Ейлот – в международен център за производство на храна от морето и пустинята. „Ние ще привлечем изследователи и студенти и ще популяризираме области, където стартиращи фирми, занимаващи се със сини технологии, ще могат да реализират пилотни проекти и да тестват своите технологии“, обяснява Леви.

Декоративните риби се отглеждат в Colours Farm в закрита затворена система, която също така произвежда листни зеленчуци. Снимката е предоставена от Colors Farm.

Рибовъдството – една от темите на сините технологии

„Океанският риболов днес е основно лов, единственото място, където търговският лов все още се извършва“, казва тя. „Но ние вярваме, че това трябва да се прави по начин, който не вреди на океана и не застрашава рибата. Основният въпрос е да се научим как да отглеждаме рибите извън тяхната естествена среда, защото по природа те не се възпроизвеждат в нея.”

Colours Farm on Moshav Hazeva е утвърдена компания, която постига тази цел по различни иновативни начини от 1999 г. насам. През последните седем години компанията управлява затворена система за аквапоника за отглеждане през цялата година на декоративни риби заедно със зеленчуци, като маруля и босилек, използвайки рециркулирана вода без тор или пестициди.

 „Рибите произвеждат азота и хранителните вещества, от които се нуждаят растенията, а те съответно ппречистват водата за рибите до много добро качество“, казва главният изпълнителен директор на Colours Farm Ран Епщайн. „Нашето намерение е да споделим научноизследователска си и развойна дейност с партньори от целия свят, защото е невъзможно да изнесем достатъчно за целия свят количество от Израел“, казва той.

Водораслите – идеален източник на минерали и протеини

Съществуват над 30 000 вида водорасли. Според техния цвят и пигментация се делят на три вида – кафяви, червени и зелени. Отдавна е доказано, че те са едни от най-полезните храни. За сравнение – съдържат близо 20 пъти повече минерали в сравнение със зеленчуците.

В последните години водораслите стават все по-търсени в световен аспект заради богатите им хранителни качества и многобройните им благоприятни ефекти върху здравето. Те са една сред най-богатите суперхрани на нашата планета, ценни източници не само на много хлорофил, но и на разнообразни биоактивни съединения.

Клетъчните стени на водораслите имат високо съдържание на сулфатни полизахариди, които действат на антивирусно, антиоксидантно, противораково и имуностимулиращо. Ето защо водораслите имат голям потенциал за по-нататъшно им развитие като продукти, включително в лечебната, фармацевтичната и козметичната област.

Сухото, горещо време на Ейлот осигурява идеален климат за отглеждане на богати на протеини, витамини и минерали водорасли . Те синтезират хранителни вещества и обогатяват водните басейни с кислород и така осигуряват кислород и храна за животните, обитаващи водните басейни, с което участват активно в кръговрата на веществата в природата.

Няколко израелски компании вече отглеждат и изработват технологии тези прости водни растения да се използват като храни, хранителни добавки, естествени пигменти, багрила и биогорива.

Предимствата на аквакултурите

Израелската компания AquaculTech има за цел да популяризира аквакултурите, като свързва предприемачи с инвеститори, с изследователи, частни и правителствени партньори. „Днес е ясно, че производството на храни трябва да се извършва там, където сте. Не е нужно вечно да се купува риба от Норвегия“, казва Рони Сусман, директор на AquaculTech.

„Класическото земеделие използва много земя“, обяснява тя, „като 80% от земеделските площи днес отглеждат храна за животните, които пък после се превръщат в храна. В условията на увеличаването на населението на Земята проблемът е, че в един момент няма да имаме достатъчно земя, за да продължим да правим това, така че трябва да се научим да произвеждаме храна по различен начин.”

Аквакултурите са един от отговорите. „Те произвеждат повече протеин на квадратен метър, отколкото на сушата, а също е и много по-здравословно да се ядат риба и растения, отколкото говеждо“, е твърдото мнение на Сусман.

Тя вярва, че Израел има огромна роля в подпомагането на света да произвежда храна от морето и пустинята. Страната е един от най-големите износители на интелектуална собственост в областта на аквакултурите, посочва тя.

SimpliiGood спирулина е синьо-зелено водорасло, пълно с протеини, мед и витамини от група В. Снимката е предоставена от SimpliiGood.

 

Източник – ISRAEL21c.