Родственичка на Апостола благодари за братското съзидание в Бургас

Левски определено не бе забравен за годишнината от рождението му, като програмата в Бургас конкретно, се открои със съдържание. Преди нея братята – журналисти Кеворк и Степан Дадурян, изпълниха традиционен личен ритуал- на рождението и обесването. Почистване на монумента с безвреден препарат и с оптимален градус вода. Партньори за пореден път бяха сметопочистващата фирма Нелсен Бургас и местната власт.

Съзиданието не коства и стотинка на данъкоплатците, нещо повече- върши се с голям захлас и експедитивно. Един път защото Апостола е имал доста верни сподвижници от Бургас, в т.ч. от  арменски произход. Втори път, че ключова роля за градежа на паметниците в тази част на Морската градина, има и местното арменско население- в началото на 20 век. И не на последно място- Левски е говорил добре арменски, гостувал е в бургаския храм Сурп Хач /Свети Кръст/ за таен комитет.

Дори е провел физическа подготовка с последователите си в тази част на Бургас, понеже за него добрата кондиция е била много важна.

„Действията са повече дискретни и целят обединителната сила да надделява винаги. Така както е искал приживе Дякона, който за жалост не доживява Освобождението.  С удоволствие, щяхме да отидем и в Руската гимназия отново, където монументът на Левски е величествен, но е ваканция и отпускарско време. Новият паметник на Левски в Меден рудник пък е в перфектно състояние и не се налага да бъде обработван с каквото.и да е. Скромно поднесохме цветя, само“, лаконични са братята и пожелаха в труден момент, да се сещаме за исполини на волятаи бунтарският дух- в конструктивен план, като Васил Иванов Кунчев.

Дадурян срещнаха подкрепата на родственичката на Левски – по майчина линия Христина Богданова. Тя бе гост в Созопол, за откриването на най- новия монумент на безсмъртния син български.

„Във Вашия регион, определено патриотизмът е на високо ниво. Поздравления. А за това, което чувам, че се върши в Бургас- подкрепа и нека тези братя се пазят от неприятели. За жалост, Левски ги е имал в изобилие, при това в обкръжението си“, посочи Богданова.