Четиридесет и първа среща на археолозите от Югоизточна България

На 14.02.2024 г. се отбелязва Денят на българската археология. По този повод вчера бе открита 41-та среща на археолозите от Югоизточна България, чийто домакин и организатор беше Исторически музей – Поморие, с подкрепата на община Поморие.

Знаменателно е, че Поморие е домакин на тази значима конференция точно в този празничен ден, това невероятно съчетание на вино, любов и любов към археологията може да се случи само тук. Този край е на важен кръстопът, с древна история и пълни с артефакти земни пластове.

В залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев” бяха докладвани резултатите от разкопките на праисторически и надгробни могили, антични и средновековни градове и крепости, некрополи и други. Участие в срещата взеха археолози от областите Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково, както и от Националния археологически институт с музей към БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

 „Провеждаме тази конференция, за да ставаме все по-добри в своята професия, да сме все по-задружно и организирано съсловие и да запознаваме обществеността с най-значимите ни проучвания през изминалия сезон. Югоизточният район на страната ни притежава красива природа, богата история и културно-исторически паметници и това ни задължава да полагаме усилия, за да развиваме всичко, което ни е дала природата и историята“, коментира директорът на музея в Поморие д-р Карабашев с пожелание за успешен сезон и пълни с посетители музеи.