„България Еър“ и airBaltic стартират кодшеър партньорство

София/Ригa. Националният превозвач на България – „България Еър“ и латвийската национална авиокомпания airBaltic обявяват началото на своето кодшеър партньорство, считано от 8 май 2024 г. Споразумението дава възможност на двата превозвача да осигурят по-голяма гъвкавост на своите пътници при полетите между Латвия и България и извън тях.

Мартин Гаус, президент и главен изпълнителен директор на airBaltic: „С удоволствие сключваме споразумение за съвместно ползване на полети с „България Еър“ – малко след стартирането на първия ни директен маршрут от българската столица до нашата база в Рига. Това партньорство е от полза за местните балтийски пътници с достъп до гъвкавата мрежа на „България Еър“, а местните пътници в България вече могат да се радват на по-лесен достъп до дестинациите на airBaltic в Европа. Очакваме с нетърпение едно успешно и дългогодишно сътрудничество заедно.“

Христо Тодоров, председател на Борда на директорите на „България Еър“:„Радваме се, че ще си партнираме с чудесна компания като airBaltic. С това сътрудничество за съвместно ползване на полети пътниците ни вече могат да се насладят на безпроблемни връзки между нашите мрежи, което открива нови възможности за пътуване в цяла Европа с директни полети от Рига до ключови скандинавски дестинации като Стокхолм, Осло, Копенхаген и Хелзинки. Тези маршрути още повече засилват ангажимента ни да предоставяме изключителни услуги и свързаност на българските пътници като национален превозвач.“

Като част от сътрудничеството за съвместно използване на кодове airBaltic ще добави своя код (BT) по маршрута София-Варна. В същото време Bulgaria Air ще постави своя код (FB) по маршрута София-Рига и по следващите полети, оперирани от airBaltic от Рига до Стокхолм, Осло, Копенхаген и Хелзинки.

Споразумението за кодшеър сътрудничество привлича все повече пътници и позволява на клиентите на двата превозвача да се възползват от безпроблемна свързаност през родните си бази. Първият съвместен полет бе осъществен на 14 май 2024 г.

airBaltic обслужва повече от 130 маршрута от Рига, Талин, Вилнюс, Тампере и сезонно от Гран Канария, като предлага връзки с широк спектър от дестинации в мрежата на авиокомпанията в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Кавказкия регион. Пълното разписание на полетите и билетите на airBaltic са достъпни на началната страница на компанията на: www.airbaltic.com.

Накратко за airBaltic:

airBaltic (Air Baltic Corporation AS) е акционерно дружество, създадено през 1995 г. Основен акционер в него е латвийската държава, която притежава 97,97% от акциите, а останалите акционери – 2,03%. airBaltic предлага връзки до повече от 70 дестинации в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Кавказкия регион. През последните 28 години airBaltic се разви като силна и международно уважавана авиокомпания, в която работят над 2 500 служители. Флотът на airBaltic се състои от 47 самолета Airbus A220-300, което го прави един от най-младите флотилии в Европа. Авиокомпанията е получила няколко международни награди за високи постижения, иновативни услуги и значими постижения. Две поредни години Skytrax награждава airBaltic като най-добрата авиокомпания в своя регион. Освен това през 2022 г. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) присъди на airBaltic наградата „Екип за многообразие и приобщаване“. През 2023 г. авиокомпанията получи наградата APEX „Изборът на пътниците“ за най-добро обслужване на борда в Европа.

Накратко за България Еър:

България Еър, националният превозвач на България, се издига в небето от създаването си през 2002 г. Със седалище в София авиокомпанията извършва вътрешни и международни полети, свързвайки страната с различни дестинации в Европа и Близкия изток. През целия си път „България Еър“ е изградила репутацията си на надеждна и качествена авиокомпания. Флотът на авиокомпанията разполага с модерни самолети, които осигуряват на пътниците комфорт и безопасност. Известна с гостоприемството си, „България Еър“ предлага безпроблемно пътуване – от резервацията до кацането, а също така играе важна роля в насърчаването на туризма и бизнес възможностите. Авиокомпанията продължава да се развива, адаптирайки се към променящите се нужди на пътниците, като същевременно поддържа богатото българско наследство. С ангажимента си за постигане на високи постижения „България Еър“ продължава да бъде ключов играч в европейската авиационна индустрия, представяйки изяществото и ефективността на България в небето.