Откриха фестивала „Иберия – Созопол 2024”

Фестивалът „Иберия – Созопол 2024” бе открит на 16 май 2024 г. от 19:00 часа в киносалон НЧ „Отец Паисий 1896“ – Созопол и ще продължи до 18 май /събота/. Начало на събитието дадоха Тихомир Янакиев – кмет на Община Созопол с гост г-жа Хаионе Серейхо Лизаралде – Заместник посланик на Посолство на Испания в София. Фестивалът се провежда със съдействието на Национален комитет за Испания и Република България за ЮНЕСКО. Участници в програмата са хор „Морска магия“ с ръководител г-н Николай Стоянов.
В първия ден бе представянето и награждаването на участниците от Национален ученически конкурс плакат за Фестивал „Иберия – Созопол 2024“, както и на участниците в културен проект „Творчество без граници“, а след това вълнуващият ден продължи с концерт на испански изпълнители: група за фламенко танци на Виктор Рохас и група за хор и танци от Михас на Фелиса Габриел.
На 17 Май/ петък/ 2024 г. от 16:00 ч. на пл. Кулата ше се проведе Национално ученическо състезание „Специалност Барман и Готвач “. Тема на състезанието е: „Културен, гастрономичен и туристически мост между Андалусия – Испания и България“. От 19 ч. стартира празничния концерт „Иберия – Созопол 2024“ в киносалон НЧ „Отец Паисий 1896“ – Созопол. Участници в програмата са – Сдружение „Социален център – Бургас“ с ръководител: Марионела Стоянова, група за фламенко танци на Виктор Рохасни Група за хор и танци от Михас на Фелиса Габриел.

18 май е последният ден от фестивала. От 16 ч. на пл.“Кулата“ ще се проведе курс по испански танци, както и на майсторски клас за ръчно изработени цветя на „Майски кръст“ – ателие за ръчно изработена украса.

От 18 ч. жителите на Созопол ще могат да се насладят на Пасарела на рокли и костюми в стил „Фламенко“. Граждани и гости на града са поканени да се присъединят към ателиетата представени от испанските участници във фестивала  .
Заключителният гала концерт ще бъде от 19:00 часа в киносалон на НЧ “Отец Паисий 1896“. Участници в програмата на концерта са група за хор и танци от Михас на Фелиса Габриел, Народен Хор „Трипетлика“ при център за подкрепа на личното развитие в Бургас с ръководител г-жа Пепа Запрянова, група за гламенко танци на Виктор Рохас, танцов състав при Тракийско дружество „Яни Попов“- Созопол с худ. ръководител г-жа Камелия Гамартиева.

По време на заключителния гала концерт ще бъде и награждаването на участниците и закриването на фестивала „Иберия – Созопол 2024”.