Д-р Красимир Кенолов: Навременно планираната реконструктивна интервенция е ключова за връщането на добрия облик на гърдата след онкологично заболяване

В специално интервю за На брега, д-р Красимир Кенолов – реконструктивен и пластичен хирург в Комплексен онкологичен център – Бургас, говори за необходимостта от информираност по темата за гръдните имплатни и поставянето им на жени, диагностицирани със страшната диагноза „рак на гърдата”. Какво сподели специалиста пред журналист на медията ни и какви съвети отправи към пациентите, четете тук:

Д-р Кенолов, от колко време се занимавате с пластична хирургия?

Практикувам пластична хирургия от много дълго време, още преди да съществува специалността „пластична хирургия”, а от 2020 г. официално се занимавам и с реконструкция на гърди и естетична хирургия.

Процедурата по поставяне на гръдни импланти става все по-популярна сред българките. Какви са пациентите, които се обръщат към Вас най-често? Такива, които са преминали през онкологично заболяване или такива, които търсят естетична промяна?

Към мен се обръщат по-често жени, които имат естетични претенции към гърдите си и много по-малко са тези, които имат желание да претърпят онкологична реконструкция. Поставянето на импланти при онкологична реконструкция е многоетапен процес и пациентите трябва да знаят, че това няма нищо общо с естетична операция. В единия случай се реформира самият орган, а в другият органа липсва и задачата на хирурга е да го изгради наново, което е в пъти по-сложен процес, отколкото този по поставяне на импланти от естетични съображения. Проблемът е, че малко хора знаят за този вид интервенция и това, че тя може да бъде извършена едномоментно с премахването на онкологичния процес. Най-подходящият момент за поставянето на имплант е по време на премахване на тумора, а не впоследствие. Съществуват много комплицирани обстоятелства, които правят поставянето на импланти трудно, тъй като това е процес, свързан с много геометрични измервания и симетрия, която всяка жена би желала да получи.

Каква е ролята на пластичния хирург в онкологията?

Като лекар с две специалности „Хирургия” и „Пластична хирургия”, извършвам лечение на заболяването от началото до края. Премахването на онкологичния процес в комбинация с реконструктивната част е възможна само от специалист, който притежава и двата лиценза. В Западния свят всяка една операция се извършва по следния начин: прави се консултация с онкологичен хирург, който извършва онкологичната част, а след това се намесва и пластичния хирург, за да определи по какъв начин да бъдат съхранени максимално тъканите, нужни за реконструкцията. Така, че пластичният и онкологичният хирург имат еднаква тежест. В случая, аз изпълнявам и двете функции.

Какви са Вашите първи съвети и препоръки към жените, които са се срещнали с диагнозата „рак на гърдата” и съответно са преминали през операция или им предстои такава?

Съветът ми е, че трябва да бъдат упорити, да не спират да търсят решение на проблема и да не се примиряват. Реконструктивната хирургия е много напреднала и може да предложи изключително голям обем от решения, независимо дали този процес е едномоментно извършен в етапа на премахване на тумора или впоследствие.

А какви реконструктивни техники съществуват?

Има реконструктивни техники, свързани с изграждането на гърдата със собствени тъкани, както и с изграждането й посредством изкуствени такива – импланти. Използването на естествени тъкани е свързано с пренасянето им от други анатомични зони, което изисква голяма търпимост и желание от страна на пациента, за да получим добър финален резултат. Всяка жена има право да избере кой подход е най-удачен за нея.

Доверието между лекар и пациент е от изключителна важност. Как успявате да спечелите доверието на Вашите пациенти?

Отделям много време, за да им обясня всички етапи, през които трябва да преминат, докато стигнем до желания резултат. Информацията, която получават, както за негативите, така и за позитивите,  е много задълбочена. Те трябва да знаят, че този път е възможен само и единствено, ако вървим ръка за ръка.

Защо пациентите да предпочетат Комплексния онкологичен център – Бургас за подобни интервенции?

Комплексният онкологичен център – Бургас може да предложи комплексна услуга – от поставянето на диагнозата, до максималното му лечение и етапът по реконструкция и възстановяването на органа, който бива травмиран от съответното заболяване.

Имате ли статистика за броя на пациентите преминали през реконструктивни интервенции през първите 6 месеца от тази година?

За съжаление броя на пациентите не е много голям. Информацията по темата не е достатъчна и жените не търсят решение на проблема. Голяма част от тях се обръщат към реконструктивните интервенции в много по-късен етап  от установяването на туморен процес на гърдата. Това прави възстановяването на формата много по-сложно и води до отлив на пациентите. Те започват да не се чувстват достатъчно сигурни, че могат да преминат през целия етап на възстановяване.

Като за финал, какъв е Вашият съвет към всички онези жени, които се колебаят дали да предприемат тази крачка?

Моят съвет към всички дами с установено туморно заболяване е да се консултират с реконструктивно-пластичен хирург, който да ги насочи към най-удачния вариант за тях. Много по-лесно е интервенцията да бъде планирана и извършена навреме, отколкото да се поправят неадекватно използвани техники, които могат да доведат до оперативни усложнения след това. Добрият краен резултат зависи от добре планираната и навременна реконструктивна интервенция.

Д-р Красимир Кенолов е реконструктивен и пластичен хирург в Комплексен онкологичен център-Бургас. Завършил е Медицинския университет в Пловдив през 2000 година. През 2001 година започва работа в УМБАЛ-Бургас, където е практикувал коремна хирургия. Специализацията си по пластична хирургия придобива в УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив под ръководството на проф. д-р Юрий Анастасов. Специализирал е в редица големи лечебни заведения в страната и чужбина като „Александровска болница” при доц. д-р Роман Романски, Университетът в Лил, Франция при проф. д-р Вероник Мартино и проф.д-р Пиер Герески. Защитава специалност “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”.