XIII издание на Международен фолклорен фестивал “Атлиманска огърлица” се проведе в Община Приморско

Между 5 до 8 юни 2024 г. община Приморско бе домакин на Международния фолклорен фестивал “Атлиманска огърлица”. Пленителна фолклорна музика и спиращи дъха танцови представления и изпълниха Морски парк, Китен за осма поредна година.

Начало на събитието бе дадено от кмета на община Приморско Иван Гайков и от обичаната певица и директор на фестивала Златка Ставрева, с пресконференция и фото изложба „МФФ Атлиманска огърлица“, събрала кадри от изданията на фестивала през годините.

„Атлиманска огърлица“ събра за поредна година фолклорни таланти от целия свят. Сред изпълнителите тази година имаше таланти от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България.

 В знак на признателност, кметът на община Приморско Иван Гайков бе лично награден от г-жа Златка Ставрева с художествена фотография на автентични пафти – част от нейната носия. Наградена беше и г-жа Савина Димова – секретар на община Приморско, с почетно отличие „Фолклорът – от древност към вечност“.

 „Радвам се, че присъствам на това събитие и че всички ние се вълнуваме да дадем официален старт на фестивалните дни. Искам да поздравя г-жа Ставрева за положените усилия, в качеството ѝ на основен организатор, защото без нея това събитие нямаше да се осъществи. Вашият ентусиазъм и енергията, която влагате в работата и творчеството си, са завидни! Пожелавам Ви да Ви съпътстват още дълги години и да радвате всички с Вашия неповторим глас! За мен е чест в нашата община да гостува това специално жури, изградено от доказани професионалисти. От името на нашите съграждани ви благодаря, че сте част от това мероприятие и ви поздравявам за усилията, които полагате да съхранявате традициите и да предавате българския фолклор на поколенията. Пожелавам на всички участници да превърнат това събитие в един истински музикален празник. Да се наслаждават на атмосферата и преживяването, и когато фестивалът завърши, всеки да си тръгне удовлетворен, с хубави емоции и нови приятелства“, каза кметът на община Приморско Иван Гайков.

Тържественото откриване на фестивала бе дадено на 5 юни в Морски парк гр. Китен с официално връчване на специалната награда „Атлиманска огърлица“ – огърлие, което се връчи лично от кмета г-н Иван Гайков на адв. Николина Алексиева – организатор на събитието, а с бурни аплодисменти бяха посрещнати участниците до 18 години.

Програмата на фестивала включваше музика, танци, песни и атрактивни носии. Невероятните изпълнения на младите таланти впечатлиха публиката и журито, което награди най-добрите изпълнения.