Доц. д-р Павел Добрев: Жените в България подценяват значението на редовните профилактични прегледи

Доц. д-р Павел Добрев завършва медицина през 2011 година в Медицински университет – гр. Варна, след което специализира Акушерство и гинекология в Медицински университет – гр. Плевен. През 2017-2018г. придобива специалност Здравен Мениджмънт в Медицински университет – гр.Плевен, а от 2019 г. е началник на отделението по Онкогинекология към Комплексен онкологичен център гр.Бургас.

Има публикации и научни трудове в български и чуждестранни списания. Член е на „Българското дружество по акушерство и гинекология“ и на Български лекарски съюз. Преподава в университета “Проф. д-р Асен Златаров” в град Бургас.

В интервю пред На Брега Доц. д-р Добрев разказа за предимствата на Комплексния онкологичен център при диагностиката и лечението на ракови заболявания, както и за необходимостта от информираност и лична отговорност на пациентите.

Какво успяхте да постигнете като началник на отделението по Онкогинекология? Какво предстои оттук нататък?

За тези 5 години успяхме да оставим след себе си доволни и обгрижени пациенти като вдигнахме нивото на отделението в пъти по отношение на конвенционалната и хистероскопската лапароскопска хирургия. Предлагаме един комплексен подход, първо с диагностика и лечение, след това с оперативно лечение и смятам, че отделението по Онкогинекология в КОЦ Бургас е важен фактор за града и за самите пациенти, които успяха да ни се доверят. Вярвам, че доверието им е оправдано.

С времето станахме и база за обучение на специализанти, които могат да се докоснат до хирургията в онкологичните заболявания. Смятам, че има с какво да допринесем за развитието на млади хора в тази сфера. Такива специалисти определено липсват и са необходими. Благодарение на съдействието и на ръководството на КОЦ, в частност проф. Бозов, сме подали документи за клиника, което вдига нивото на самото отделение. Ще можем да предлагаме на пациентите по-висок ценз на лечение. Това ще е единствената такава клиника в Бургас, по отношение на гинекологичната помощ.

Работим и в пряко сътрудничество с университета “Проф. д-р Асен Златаров”. С тях разработваме научни статии и лекции, които придават много голяма важност за научния процес при младите студенти. Съвсем скоро имахме международен форум, на който представихме изследване на изкуствен интелект и ехографски образ при наличие на патология в самата кухина на матката. Развиваме се в посока наука и смятам, че ще дадем още повече в това отношение. 

Какво показва статистиката що се отнася до онкологичните заболявания при жените?

Палитрата от заболявания е голяма. Занимавам се с онкология и мога да кажа, че има динамика по отношение на карцинома на яйчника , както и при ендометриалния карцином. Искам да подчертая, че ендометриалния карцином се нарежда на трето място по честота на злокачествените заболявания при жените, след карцинома на гърдата и карцинома на ректума, което означава, че профилактиката по отношение на това заболяване и ехографските прегледи имат ключово значение за навременната диагностика и лечение.

В световен мащаб ендометриалния карцином се нарежда на шесто място сред злокачествените заболявания при жените. През 2022 година са регистрирани 417 367 нови случая, което е стряскащо. В САЩ  ендометриалният карцином е четвъртото най-често срещано злокачествено заболяване при жените с 68 737 нови случая, а в Европа са диагностицирани 130 000 пациенти през същата година. 

За 2020 година България се нарежда на трето място по честота на злокачествените заболявания при жените, средно 8,2 %. Това са данни извадени от националния раков регистър и от международни форуми, до които пациентите трябва да имат достъп, за да знаят, че тези заболявания съществуват. 

Съществува ваксина за човешки папилома вирус, която се поставя на момичетата в ранна детска възраст. До колко обществото е информирано за нейното значение? Какви са според вас ползите от поставянето и?

Човешкият папилома вирус (HPV) е вирус, който в определени щамове поразява шийката на матката. Тази ваксина е задължителна за жени, които все още не са започнали полов живот и не са имали досег с HPV. Много жени могат да бъдат носители на човешкия папилома вирус. Много често това се случва при започване на сексуален живот в ранна възраст. За съжаление липсва информираност в училищата, а и в самото общество, за това какво представлява HPV. 

При мен идват пациентки в ранна възраст 19-20 години, при които има високорискови изолирани щамове на човешки папилома вирус, което е притеснително.

В Австралия ваксина  за HPV е задължителна от 1991 година, а прогнозите са, че през 2050 г. там трябва да има 0,001% заболели с HPV. В Европа се ваксинират и момчета, тъй като те също са застрашени.

В България поставянето на тази ваксина е препоръчително, но не е задължително. Отговорността тук е основно е на личните лекари. Много от тях презентират тази ваксина правилно, но все още има какво да се желае по отношение на информираността.

Аз лично преглеждам пациенти, които имат поставена ваксина, както и такива, които нямат и апелирам с две ръце за поставянето им – това са ваксини, които помагат.