Бургас връща суетата в театрите си

Режат лентата на обновения „Адриана Будевска”
Ремонт започва и в сградата на  Бургаската опера

Бургас връща суетата в театрите си, така както повелява традицията в тези институции. Фракове, голи гърбове и диаманти ще заменят якетата и палтата при посещение на театрални, оперни и балетни спектакли в града.  Луксозно обновени и добре отоплени, емблематичните за Бургас театрални сгради възвръщат аристократизма си и дават възможности за нови преживявания.

Напълно реконструираният драматичен театър „Адриана Будевска” ще бъде официално открит на 22 декември, петък. Лентата ще пререже министър – председателят Бойко Борисов. Премиерът веднъж отложи церемонията, заради внезапно възникнали ангажименти.  В петък той ще пристигне в Бургас заедно с министъра на културата Вежди Рашидов, за да открие обновения театър.

Бургаската Мелпомена претърпя пълна проямна. Общата ремонтирана площ в театъра е 2 548 кв. м. Усвоени са 1 335 588 лв. по оперативна програма „Регионално развитие“ и 150 000 лв. от бюджета на Министерството на културата. С общински средства е довършено и пространството около театъра.
Ремонтът и префасадирането на театъра се извършиха по проект на екип с ръководител арх. Емануела Барбова. Напълно обновени са фойетата и зрителната зала. Изградена е и нова камерна зала.

Подменени са изцяло облицовките по стените, електро, ВиК и отоплителните инсталации. Фоайетата са с нов интериор, облицовани с мрамор. Изграден е и нов гардероб – нещо забравено от бургаската публика. Основната зрителна зала вече е с 298 места, с по – широки и удобни редове и седалки. Реновирани са акустичният таван и обшивките в залата, новият  мокет е от негорима материя. В непосредствена близост до входа са обособени места за хора с увреждания, които вече имат свободен достъп до сградата. 

Изградена е съвсем нова камерната зала, която носи името на големия бургаски актьор Апостол Карамитев. Тя е с подвижни подиуми и столове, което дава възможност за разполагане на сцената по три различни начини. В зависимост от различните конфигурации, местата варират от 85 до 105. Залата е оборудвана и с кабина за озвучителните и инсталационни съоръжения. Нови са настилките, облицовките, таваните, вентилацията и климатизацията, както и осветителната инсталация с вградени осветителни тела. 

От следващата година в „Адриана Будевска” ще има и кино. За довършването на проекта и изгаждането му община Бургас е отделила 50 хил. лв. от бюджета си. Според предвижданията на Борислав Чакринов, директор на театъра, тук ще се провежда Международният филм фест „На брега”, а веднъж седмично ще прожектират сериозни европейски филмови продукции.  

Скоро Бургазлии ще се радват и на обновен театър за опера и балет. Строително-монтажните работи там вече започнаха. Проектът е на стойност 1 494 950.14 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие”, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. 

Проектът е разработен е от инж. Ася Бояджиева, а осъществяването му е поверено на фирма „Стойкомерс”. Само за два месеца ще бъдат сменени дограмите, осветлението и изолацията на покрива, и ВиК съоръженията. Сградата ще бъде газифицирана и приспособена за улеснен достъп за хора с увреждания. Ще бъдат пребоядисани гримьорните.
Очаква се реконструкцията  да приключи на 5 февруари 2012 г.