„Супер Бургас” ще превърне порт Бургас в център на круизния туризъм

Финансиране по проекта ще се търси през 2013 г.

Изграждането на интермодален пътнически терминал на „Пристанище Бургас” ще отвори „вратите” му за модерните лайнери. Проектът „Зона за обществен достъп” , известен като „Супер Бургас”, и възможностите на бургаския порт бяха представени международния форум „Круизният туризъм между Европа и Азия “ в Истанбул. На ежегодния форум представители на различни пристанища и круизни фирми обсъждат и организират дестинациите за следващите 2-3 години по маршрути между Азия и Европа. Според съобщение от пресцентъра на порта ръководството на пристанище Бургас е провело общо 11 срещи с представители на пасажерски компании. Две от тях са потвърдили готовността си от 2013 г. да включат Бургас в графиците на круизните  посещения. 

Счита се, че градът ще стане много по-привлекателен за „плаващите градове”, ако се отвори към морето и посреща туристите с модерно пристанище и красив мултифункционален комплекс. Но проектът „Зона за обществен достъп” тепърва ще търси финансиране. В края на  миналата седмица  окончателно стана ясно, че той не е включен в Оперативна програма „Транспорт”. През януари следващата година предстои  Бордът на директорите на проекта да приеме инвестиционен план, който ще регламентира вложенията и техния източник – европейски и частни.  

За първи път  „Супер Бургас” беше представен  през 2007 г. Проектът ще се изпълнява на два етапа. Първият предвижда реконструкция на търговския терминал от първо до четвърто корабно място в круизен, а вторият – изграждане на нов площад от гарата до митницата и на нов мултифункционален комплекс с административен и конгресен център, хотел, аквариум, атракции.