Започва изграждането на пречиствателна станция в Маринка

През тази година ще бъде довършена и канализацията в селото

През тази година ще започне реализацията на втория етап от изграждането на канализацията в село Маринка, сэобщиха от общинския пресцентър. Средствата за това ще бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДОOС/ към Министерството на околната среда и водите. Това обяви пред жителите на бургаското село зам.-кметът Красимир Стойчев по време на първото от поредицата обществени обсъждания на проектобюджета за 2012 г. на Община Бургас. 
 
В началото на срещата зам.-кметът Красимир Стойчев припомни на присъстващите, че през изминалата година бе открит нов пенсионерски клуб и нов медицински пункт в селото. Освен това със средства по Фонд „Енергийна ефективност“, осигурени от Община Бургас, бе извършено цялостно саниране, боядисване и подмяна на дограмата на училище „Христо Ботев“ в Маринка. Той запозна присъстващите с основните параметри и пера на проектобюджета на общината, и заложените в него обекти, планирани за реализация през настоящата година там. 

Пак тази година предстои и изграждане на пречиствателната станция в Маринка. Средствата за стартиране на строежа вече са осигурени от Община Бургас. Вече са в ход тръжните процедури за избор на изпълнител, който да изготви работния проект и изгради пречиствателната станция. Предвидено е след прокарване на канализацията, улиците под които минават новите тръби да бъдат преасфалтирани. Положена ще бъде и нова настилка на ул. „Стефан Караджа“. 

Приоритетен обект за общината е и полагането на водопровод, обслужващ Маринка, Твърдица, Димчево и Извор, с което ще бъде направена важна стъпка към решаване на един от основните проблеми на жителите на тези села – некачественото водоснабдяване в района. 

В проектобюджета за 2012 г. е предвидено още изграждане на нова спортна и нова детска площадка в парка на селото. 

Жителите на селото пожелаха нова детска градина, банкомат и нова ограда на училището. Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни на присъстващите, че първо трябва да се направи проучване за броя на децата в селото и тогава според нуждата да се мисли за изграждане на детска градина там. За разкриване на банкомат се оказва, че няма достатъчно хора в селото, а училищната ограда може да бъде ремонтирана още тази година от бюджета на учебното заведение.
Общественото обсъждане на проектобюджет`2012 в Маринка премина при засилен интерес от страна на жителите и в пълна зала. На него присъстваха още кметът на селото Лъчезар Колев, директорът на общинска дирекция „УКОРС“ Веселин Василев и общинските съветници Димитър Людиев и Галя Василева.