Лариса Костадинова: Руснаците продължават да са купувач N 1 в района на Бургас

Агенция „Аврора плюс” активно работи на българския пазар за недвижими имоти повече от  7 години,  член е на  НСНИ ( Национално сдружение на недвижимите  имоти  в  България). През 2006 година стана носител на званието „Най-динамично развиваща се фирма за недвижими имоти”, а през следващата 2007 година  взе приза  „Брокер  на  годината”  по резултати от  клиентското  гласуване  и  търсене  в  интернет-портал  „Български недвижими имоти”. Компанията има офиси в Бургас, Варна и София, както и представителства  и  партньори  във  всички  главни  градове  в  Русия, Украйна, Латвия и др.

  • Г-жо Костадинова, каква беше изминалата 2011 за пазара на имоти в региона на Бургас? Усеща ли се оживление или купувачите продължават да бъдат предпазливи?

 

Изминалата 2011 г. беше много трудна за нашия бранш. Български купувачи почти отсъстваха от пазара. Банките отказваха кредити и се търгуваха само много евтини имоти. От друга страна купувачите останаха предпазливи, тъй като не се реализираха очакванията за излизане от кризата през тази година. Когато човек е несигурен в работното си място, не взима ипотека.

 

  • Мислите ли, че цените на имотите са достигнали реалните си нива или очаквате да продължават да спадат? Кои имоти се обезцениха и кои успяха да задържат цените си?

 

Цените на панелните имоти и старото строителство паднаха с 30-40%, а на новото строителство с 20-30%. По-ниски не очаквам да станат, тъй като няма строителна фирма, която да е готова да продава на загуба. Апартаментите на зелено са изгодни като себестойност, но купувачите предпочитат да инвестират във вече завършен обект. От друга страна фирми се опитаха да предлагат схеми за изплащане направо към инвеститора, прескачайки банките. Може би това би раздвижило пазара.

 

  • Все по-често на пазара излизат имоти в комплекси от затворен тип. Има ли засилено търсене при тях или все още купувачът предпочита повече квадратни метри за сметка на по-добрата среда?

 

Имоти в комплекси от затворен тип в нашия регион се намират само в курортите извън Бургас. Купувачите там са предимно руснаци. Българите все още предпочитат по-големите апартаменти, дори и да трябва да се лишат от добра комуникация или престижен квартал.

 

  • Има ли определена категория имоти, които са пострадали най-много от икономическата криза? Продължава ли търсенето на ваканционни имоти в курортните селища?

 

Най-много паднаха цените на панелните жилища в Бургас. Например, през август 2008 г. преди началото на кризата двустаен апартамент в к-с Славейков или к-с Изгрев струваха от 54 000 до 60 000 евро. В настоящия момент са на цени съответно от 28 000 до 32 000 евро.

Както казах и по-горе, ваканционните имоти се купуват предимно от руснаци.

 

  • Какви са наблюденията ви при пазара на селски имоти? Разминават ли се очакванията на продавачите и купувачите за тяхната стойност?

 

Селски имоти изобщо не се търсят в района на Бургас. Британци като цяло липсват от пазара, а руснаците, които традиционно имат интерес към нашия район, търсят удобствата на съвременния свят. Странджанските села, където преди години се наблюдаваше бум в реализираните продажби, не са подходящи за тях.

 

  • Аврора Плюс” участва на много международни изложения. Наблюдава ли се интерес към българските имоти в чужбина? Руснаците ли продължават да държат първенството по закупени имоти в региона на Бургас?

 

По моите наблюдения руснаците продължават да имат интерес към България. Харесва им климата, начина на живот, отсъствието на езикова бариера и отношението на българите към чужденците. Само че и в Русия доста паднаха цените на имотите и някои от нашите потенциални клиенти руснаци, предпочитат да инвестират в жилище там.

 

  • Очаквате ли изненади на имотния пазар през 2012? Какви са вашите прогнози?

 

Засега промени на имотния пазар не се очакват, но животът е пълен с изненади.

 
интервю на Кристина Божинова