Поморие е на път да стане островен град

Първият в България изкуствен остров с плажове и яхтена марина е в плановете на архитекти и общинари

Румяна Емануилиду

С новите изменения в Закона за Черноморското крайбрежие Поморие е на път да стане първият в България град с изкуствен остров и плажове. „Проектът на арх. Камен Шипков за изграждане на изкуствен остров до Поморие е авангарден, но реализуем и с приемането на новия закон аз ще подкрепя такъв вариант за развитие на града и туризма”. Това каза  новоизбраният кмет на града Иван Алексиев.

Изграждането на изкуствени острови с изкуствени плажове, база и атракции за елитни туристи не е прецедент в туристическите държави.

Поне от 30 години се дискутира какви промени да претърпи крайбрежната ивица и пристанищната инфраструктура на Поморие. Едни проекти предвиждат пристанът от запад да се защити, да се направят яхтени стоянки и да се измести сега действащото рибарско пристанище на друго място. Други планове свързват изграждането на яхтено пристанище с района на бившата жп гара пред квартал „Свобода” и запазване на рибарското пристанище като атракцията на града.

Като че ли авангардният проект на арх. Шипков наистина предлага генерално разрешаване на проблема и обещава туристическа слава на Поморие. Той предлага да се изгради изкуствен остров – по подобие на  построения в Бахрейн в Персийския залив остров.

Този в Поморие ще бъде с размери 990 на 200 метра и с площ от 120 дка. Той ще бъде от страната на крайбрежния булевард, на 250-300 метра навътре в морето. Там картите сочат, че има плитчини до 5-метровата дълбочина на акваторията в залива.

Досегашният проект за марина предвиждаше да се изгради еднометрова стена и плоча за изграждане на обслужващи помещения и паркинги отдолу, която на практика ще скрие гледката от крайбрежния булевард към морето. Докато островът ще добави нова визия. Той ще бъде един изцяло нов организъм, който на всичкото отгоре няма да създава конфликти, защото ще отпадне необходимостта рибарските лодкостоянки да се местят в друг залив.

В същото време на острова ще има местостоянки за яхтите. Предварителните изчисления сочат, че ще могат да акостират до 700 яхти. Островът ще е свързан със сушата чрез 260-метров мост. На него ще има още луксозни 5 до 7-звездни хотели със СПА комплекси и възможности за калолечение и луготерапия.

Може да има аквариум и други атракции, басейни и всички екстри, съпътстващи едно луксозно туристическо място. „Такава курортна инфраструктура е по-скъпа, но по-бързо ще се изплати на инвеститорите”, обяснява арх. Шипков.

„Лично аз като кмет съм много доволен от възможностите, които дава новият закон и когато той стане факт, ще можем да стартираме процедурата за търсене на инвеститори и изграждане на острова на принципа на публично-частното партньорство. Съгласно закона, островът и плажовете на него остават изключителна държавна собственост – това ще гарантира сигурността на проекта, ще даде гаранции на инвеститорите и общината, че статутът няма да бъде променян и ние ще можем да търсим реални партньори”, коментира кметът Иван Алексиев.

Инвеститорският интерес към естествените острови по нашето Черноморие Света Анастасия край Бургас, Свети Иван и Свети Кирик в Созопол не може да се задвижи, поради присъствието на археологически открития и други планове от страна на местните общини. Такива възможности обаче ще даде идеята на поморийци.

Проектът на арх. Камен Шипков за островна марина  е представен в общината. За реализирането му са необходими инвестиции от порядъка на поне 150 млн евро.

Арх. Камен Шипков: Поморие може да заприлича на Барселона и Катар

Преди близо 2,5 години бе подета инициативата целият южен бряг на Поморие да се оформи в крайбрежен булевард с дължина 3-4 км. Части от него ги има и сега в централната част, но трябва да се благоустроят. Пред квартал Свобода в района на бившата жп гара е предвидено да има яхтено пристанище – чрез насипване в морето и направа на вълноломи. Около пристанището ще бъде оформена спортна зона и места за отдих.

Отделно от това – навътре в морето планираме да се направят три острова – два малки с водни атракциони: на единия аквапарк, делфинариум и евентуално аквариум, на втория – казино, а най-големият ще бъде с хотелска база, като хотелът може да бъде 20-30-етажен. Точно такъв хотел е изграден върху море на входа на пристанището на Барселона.

Примери по света има много – да говорим ли за азиатските държави – Дубай и Хонг Конг, за да сме оптимисти, че това може да се случи и в Поморие. 

Въпросът е да се намерят инвеститори. Преди това да се изгради булеварда и да се направи връзката между стария и новия град; да се подобри южния плаж; пред Центъра за рехабилитация „Свети Георги” да се направи специален плаж с приспособления за хората с увреждания. Много важен момент е защитата на рибарските местостоянки и изграждането на рибна борса. Поморие тепърва ще се развива.