Приморско ще развива и културен туризъм

Общината е включена в евро-проект за разкриване на археологически атракции

 

 

Днес официално стартира културният проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“.  Той е изработен по схемата  „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” по Оперативна програма регионално развитие.

 

На работна среща се събраха представители на общините Приморско, Камено, Малко Търново, Бургас и Средец, за да обсъдят подготовката за промотиране природните богатства и културно-историческото наследство на региона. Проектът се развива по две направления – „Културно-историческо наследство” и „Природни богатства”.

 

До 15 март партньорите трябва да изготвят стратегия, с която да популяризират дестинации с латентен туристически потенциал и така да постигнат траен интерес и увеличение на сезона и заетостта на легловата база. Финансирането по програмата е на стойност до 500 000 лв., а съфинансирането ще бъде 5%.  Главният специалист по туризъм в община Приморско – Тонка Вълчева обясни, че реализацията на тази идея дава чудесна възможност на общините да надградят постигнатото по други оперативни програми. Очаква се да се разработят нови туристически пакети, които ще бъдат представени на туристически борси в страната и чужбина, ще бъдат изготвени рекламни материали и комуникационни кампании за популяризиране на природното, културното и историческото богатство по Черноморието ни.

 

До момента един от сигурните обекти, които са включени, е разкритото наскоро древно мегалитно светилище „Бегликташ” до Приморско, което може да се превърне в световна атракция. Морската община иска да участва и с още един интересен археологически обект – крепостта-пристанище Урдовиза, край Китен, която е тематически свързана с Бегликташ.

 

По програма ще се финансира също и туристическото разработване на култовия тракийския комплекс в местността „Мишкова нива” край Малко Търново, остров „Света Анастасия” и „Аква Калиде” в община Бургас, римският град „Деултум” и средновековната българска твърдина „Русокастро” край гр.Камено.