Облекчават трафика около „Славейков“

Бургаският комплекс „Славейков“ тази година ще се превърне в център на едни от най-мащабните инфраструктурни обекти на Бургас. Това сподели зам. – кметът Красимир Стойчев на обсъждането на проектобюджета на Общината за 2012 г. с жители на комплекса. В нея взеха участие още директорът на ТД „Освобождение“ Мария Михалева и общински съветници.

Като много важен обект през тази година се очертава осъществяването на нов подход към жилищния комплекс от ул. „Струга“ към ул. „Янко Комитов“. Първият етап за реализацията на проекта се очаква да започне още през тази година.

В момента единствената връзка на „Славейков“ с комплексите „Възраждане“ и „Меден рудник“ е по бул. „Стефан Стамболов“. Свързването на двете улици ще освободи до голяма степен тежкия трафик към комплекса и ще осигури по-доброто обслужване на новата и разширяваща се търговска зона край „Славейков“, където работят хиляди хора и предстои откриване на нови обекти.

Другият голям инфраструктурен проект, свързан с отпушване на транспортния трафик в „Славейков“, е от национално значение. Това е изграждането на обходния път на Бургас – Пътен възел Запад /надлез над Товарна гара/.

Идеята на околовръстния път е движението от София и Варна да бъде пренасочено по обиколен маршрут, без да навлиза в жилищните зони и централната част на града. Новият обход, по който ще минава тежкия трафик ще бъде през ул. „Проф. Яким Якимов“ към „Крайезерна“ и „Тодор Александров“ до новостроящият се Пътен възел Юг и оттам директно към Югоизточна България или Средец.
Това ще облекчи максимално движението в комплекса и града, който от години все повече се задъхва, ще намали задръстванията, пътните инциденти, шума и изгорелите газове.

Тази година предстои да стартира първият етап от реализацията му, свързан с преместване на подземните комуникации по трасето. Следващите етапи включват изграждане на детелина от ул. „Проф. Яким Якимов“ към „Одрин“ мост над „Одрин“ и ж.п. линиите към ул. „Крайезерна“.