Премахват заведения по Северния бургаски плаж

Концесионерът на Северния бургаски плаж премахва част от заведенията по плажната ивица, съобщи радио Фокус. Управителят на плажа Николай Иванов каза,че миналата година концесионерът е получил плажа в разгара на сезона и не е успял да премахне изградените около 20 временни обекти там. Част от плажните заведения са били или незаконни или не са отговаряли на схемата и са завзели по-голяма от разрешената площ.

„В момента намаляваме броя им на девет заведения, за да може да влезем в изискванията на МРРБ за поставяне на обекти на самия плаж. Концесионера планира обектите да бъдат приблизително еднакви на вид и цвят, най-вероятно в бяло, с олекотена визия изработени от дървени материали, без да има закрити обекти, които преди работеха целогодишно. Концепцията ни е да са типично плажни заведения с лек стил. Надяваме се гражданите да разберат, че заведения на плажа ще има, но броят им ще се следи, както и разрешената от държавата квадратура“, каза Иванов.

По думите му морската буря е нанесла щети на Северния плаж. Повредени са подходите, които са изградени за достъп на хората с увреждания, като бетоновите блокове са нахвърляни от морето. Щети са нанесени и на канала за дъждовната канализация, който преминава през концесионната територия на северния плаж. Има и разрушени заведения, но това не е проблем, тъй като в момента обектите се премахват, за да се преведат съгласно изгасванията. Тази година определено ще има повече място за плажуване, а ивицата ще има по-добър изглед. Концесионерът обмисля и идеята да изгради детски кът на северния плаж, както и място за спорт с различни видове игрища. Ще има озвучаване и ново осветление. Предстои и организирането на сайт на плажа, който ще информира, къде какво се предлага.