Четирикратен ръст на хотелите в Бургас

За две години в града са изградени 51 нови хотели

Справка на общинския отдел по туризъм показва, че през последните 4 години хотелите, регистрирани на територията на община Бургас са се увеличили четирикратно. През 2007 г. те са били едва 14, а сега техният брой се е покачил на 65, съобщават от общината. 

Увеличението на легловата база и ръста на новите хотели, и места за настаняване в Бургас се отчита от икономисти и експерти в областта като добър знак в условията на криза. Той говори за една запазваща се тенденция – нарастващ интерес от страна на туристите, които са предпочели Бургас пред останалите дестинации за своя отдих и почивка. 

Съществен принос за това без съмнение има значително подобрената пътна и улична инфраструктура, създадените велоалеи и туристически маршрути, богатата и разнообразна на събития културна програма на Община Бургас с Фестивала на пясъчните скулптури, SPIRIT Of Burgas, най-стария на Балканите Международен фолклорен фестивал, Флората, Международната киноложка изложба, Защитена местност Пода, древният град Аква Калиде – Термополис в Минералните бани и други. 

Това показва, че усилията, положени в последните години от Общината за популяризирането на Бургас като атрактивна туристическа дестинация и постигнатото през този период в града са дали резултат.
Работата на общинска администрация в тази насока продължава с дейностите по проекта за реконструкция на Мостика и остров „Света Анастасия”. Те ще са част от обособяването на най-новия културно-исторически маршрут започващ от пл. „Св. Св. Кирил и Методий”, през музейните експозиции, ул. „Богориди”, Морската градина, Мостика с корабче до острова и обратно. Очаква се реализацията му да повиши допълнително интересът към Бургас като атрактивна туристическа дестинация.