Бутат занемарените постройки на Минералните бани

Стартира проектът „„Аква Калиде – Термополис“

Започва премахването на старите и опасни сгради на бившите Минерални бани, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Процедурата по събарянето на занемарените с години постройки е пряко свързано с желанието на общината да превърне района в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.

Събарянето стартира от сградата, в която са били лекарските и рехабилитационните помещения. Разчистването на терена ще продължи с премахване на постройките на мъжката и женската бани.

Дейностите се извършват изцяло на ръка от затворници и служители на ОП „Общински имоти“, които са се съобразили с искането на археолозите да не се използва тежка строителна техника в района, за да не се повреди терена и това да попречи на бъдещите проучвания.

След разчистването от строителните отпадъци ще започне реалната работа по проекта на община Бургас за археологически разкопки, консервация, реставрация и социализация на древния град „Аква Калиде – Термополис“. Намерените артефакти ще бъдат събрани и експонирани в модерен етнографски и музеен комплекс с посетителски център .

Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството с ново декоративно парково осветление и ще възстанови стария Нимфеум с паметна плоча на Трите нимфи – покровителки на минералните извори. Идеята е зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация.

През миналата година държавата прехвърли на община Бургас близо 40 дка терени в района на Минералните бани, известни още като Аква калиде и правото за стопанисване на 4-те минерални извора там. Това „развърза“ ръцете на общината за облагородяване на запустелия район и превръщането му в съвременен и привлекателен обект на културен туризъм.

В началото на тази година бе осигурено финансиране в размер на 500 000 лв. с подписаното тристранно споразумение от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Бургас Димитър Николов и турската строителна компания „Доуш Холдинг“. Малко по-късно Министерският съвет отпусна още 60 000 лв. за реставрация на историческия обект.

Четири поредни години община Бургас отделя средства за археологически проучвания на древния град с прочутите терми. Благодарение на това се доказа, че те са посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.

Древният град „Аква Калиде – Термополис“ е включен и в проект на общината за разработване на нов туристически маршрут, който ще предостави на туристите и жителите на Бургаския край възможност за пълноценна рекреация и активен отдих.