Ваканционните имоти по Черноморието запазиха стойността си през 2011

По реализирани сделки морските курорти изпреварват планинските

Сравнително стабилни са нивата, на които се търгуват ваканционните имоти по Черноморието от 2009 г. насам. Това стана ясно, след като инвестиционната компания Green life показа данните от годишния си анализ.

Морските курорти изпреварват значително планинските по реализирани имотни сделки, като това е устойчива тенденция в последните години. По данни на компанията през 2011 г. цели 86% от сделките за ваканционни имоти са били осъществени за обекти край морето и едва 14%- за планински. Освен значително по-ниският интерес, рязък е спадът и на цените, на които се търгуват имотите в планината. В последните 3 години цените в Банско са претърпели около 50-процентен спад, като през 2011 сделките са се сключвали в диапазона 500 – 700 евро за квадратен метър при 1200 евро през 2008 г.
В Слънчев бряг през 2011 г.  стойността на квадратният метър се е движела между 400 и 900 евро, докато през 2008 г. е била между 500 и 1600 евро. През миналата година потенциалните купувачи са били привлечени и от сериозни отстъпки, които са получавали в процеса на договаряне на ваканционния имот. На места разликата в първоначално обявената цена и крайно договорената е стигала до 40%.

Сериозна  разлика между море и планина се наблюдава и при имотите, чиито собственици са склонни да ги отдават под наем. 70% от притежателите на домове в зимните ни курорти нямат нищо против друг да ползва имота им и така да получат известна възвръщаемост на инвестицията. Едва 10 % са апартаментите край морето, които се преостъпват временно на желаещите да летуват.