Веселина Илиева, гл.архитект на община Бургас: Общият устройствен план на Бургас вече се прилага

Арх. Илиева, година след приемане на общия устройствен план на Бургас започна ли неговото прилагане? Накъде се насочват инвестиционните интереси?

– Общият устройствен план на Бургас постепенно започва да се прилага. Планът дава стратегическата посока за развитие на града и правилността й вече се потвърждава от инвеститорския интерес.
Първата важна зона, в която има цялостно преструктуриране на дейностите, е бившата промишлена зона „Север“ в контакта й с комплекс „Славейков“. Районът се обособи като предпочитано място от големите търговски вериги. През май там предстои да бъде открит вторият мол –  „Галерия Бургас“. Това е много амбициозен проект – сграда с покривни градини, с всички възможности за енергийна ефективност, с велодостъп. Тя е нещо различно, подобна досега в Бургас е нямало. Амбицията на инвеститора е голяма и инвестира много средства в реконструкцията на инфраструктурата. „Галерия Бургас“ променя градската територия, поради което получава и пълно съдействие от общината.
С общите усилия на всички инвеститори в новата търговска зона и с участието на общината планираме да осъществим пробива на ул. „Янко Комитов“ към пл. „Трапезица“. Предстои да изградим много сериозно съоръжение –  естакада над жп линията. Проектът възлиза на 4.5 млн. лв. Новата улица ще улесни достъпа до търговския център и ще разтовари трафика. В момента преработваме проекта за да задоволим изискванията на всички инвеститори, да осигурим подходи, връзки,да изградим велоалея, която да свърже комплексите „Славейков“ и „Братя Миладинови“ през парка. Искаме да направим съвременна улица с удобни кръстовища и светофари, с достъпна среда за хора с увреждания и дори с водещи ивици за хора с увредено зрение. Така този район ще се оформи като атрактивна многофункционална зоназа обществено обслужване и атракции. Тенденцията е промишлените предприятия да се изнесат в тил, в посока към „ЛУКойл Нефтохим“ .
Другата потенциална за развитие зона е северно от комплекс „Изгрев“.  Там вече са изградени част от планираните обекти. Предназначена е за обществено обслужване, но там могат да бъдат разположени и високотехнологични производства и обекти за частично обитаване – хотели, мотели, заведения, които задължително трябва да има в един курортен град.
Конкурентна на тази зона е срещуположната територия, северно от комплекс „Славейков“, където също в момента се строи. След като Банево и Ветрен станаха градски квартали цялата територия може да се превърне в зона за обществено обслужване. А около самите селища, в района на Минералните бани, е предвидено място за курортни дейности – с по-ниски показатели за застрояване и по-добър комфорт на обитаване.
ОУП предвижда и изграждането на вторични градски центрове. Те ще осъществяват връзка с по-отдалечените квартали и ще разконцентрират и облекчатадминистративното обслужване. Единият вторичен център ще бъде в района на кв. „Победа“ и ще обслужва южните комплекси и квартали. Вторият ще е върху прехвърлен от Министерството на отбраната имот в „Изгрев“. Той ще поеме обслужването на „Славейков“, „Зорница“, „Изгрев“, Сарафово, Банево, Ветрен. Там ще има и многофункционална спортна зала, а в съседство ще бъде новото спортно училище. Такъв център сме предвидили и в „Меден  рудник“ .
Както предвижда ОУП, в „Меден рудник“  се изгражда изцяло нова зона Д, с влязъл в сила подробен устройственплан.  Освен жилищни сгради в зоната вече почти е издигнат и новият търговски център на магазин „Кауфланд“. Инфраструктурата тук е изградена, инвеститорският интерес е доста голям.
Така ОУП на Бургас вече се прилага, но всичко, свързано с него, изисква много сериозни инвестиции и не може да се осъществи бързо.

Къде ще е елитният жилищен квартал на Бургас?

– Трудно ми е да кажа къде точно ще се оформи елитен квартал. Малките населени места, които влязоха като квартали на Бургас, наистина имат потенциал да се развият като зони за индивидуално обитаване и да предложат по-добър комфорт, повече озеленяване, по-малко застрояване, по-големи дворове.
За курорт и отдих ще е предназначена и зоната край езерото Мандра до „Меден рудник“. Там сега текат процедури по прилагане на плана на новообразуваните имоти, не са приключили процесите по предоставяне имоти на частни собственици, както го изисква законът, а има и празната бивша собственост. След като се разпоредим с остатъчната общинска собственост и се изясни кои точно са собствениците и с какви граници са имотите, ще трябва да се разработи подробен устройствен план.  Тази територия е много атрактивна, на брега на езерото, с хубава гледка и ландшафт и смятам, че бързо ще се усвои. От другата страна на езерото Мандра, в плановете на селата Твърдица, Димчево и Маринка, също е заложена територия за вилни и курортни дейности.
В центъра и в изградените жилищни структури няма как да се обособят зони за ниско строителство. Единственото, което можем да направим за тези райони, е да удържим положението такова, каквото е. В комплексите все още няма пълно уплътняване и сега ние искаме да предотвратим допълнителното възстановяване на имоти. Но там, където имотите вече са възстановени, нищо не може да направим. С подробните устройствени планове се опитваме поне да ги редуцираме така, че да бъдат съобразени с общата конфигурация на територията, да не попадат в паркове и кръстовища.
 
Възможно ли е общината да постави изисквания към бъдещите инвеститори по отношение на архитектурата на сградите, за да добие Бургас характерен облик?

-Това е много трудно, защото по закон общинската администрация не може да има изисквания по целесъобразност. В стария закон имаше текст, който допускаше по преценка за архитектурно оформяне да има изисквания и да бъдат връщани проекти. За съжаление новият закон не допуска това. Но ние като експертен съвет се опитваме да въздействаме на проектантите и те действително проявяват желание проектите да бъдат контролирани и съобразени с прилежащата среда. Това вече се забелязва – новите сгради доста се различават от построените преди 10-15 години, когато беше първият бум на масовото строителство. Тогава, до 1996 г., се изградиха много сгради, които сега имат нужда от ремонт.
 
Какви проекти още предстоят да се реализират в града?
– Вече стартира процедурата за избор на изпълнител по проекта за реконструкция на мостика и остров Света Анастасия. Надяваме се през май изпълнителят да е избран и да започнат строително-монтажните работи. Проектът включва всичко, свързано с туристическия маршрут в централна градска част. Освен ремонтните дейности предстои закупуване на кораб, който да извозва туристите до острова, осигуряване на цялостното оборудване за дейността, както и менажиране на функциите.  Срокът за изпълнение  е двегодишен, но аз се надявам да приключим по-рано. Такива са амбициите ни, защото този проект ще е атракция за града и ще акумулира средства.
Приключваме с всички съгласовки и подготовки на документацията за реконструкция на останалата част от пешеходната зона „Александровска – Богориди“ – втори и трети етап. Надяваме се да има нови оперативни програми, за да кандидатстваме и да усвоим допълнително средства, с които да завършим изцяло пешеходните зони.
Стартираме с проектирането на интегрирания градски транспорт – изключително сериозен и отговорен обект. Процедурите за избор на изпълнител са отворени и обявени в сайта на общината. Спечелихме и проект за изграждане на центрове за настаняване на деца в неравностойно положение от семеен тип – 5 сгради, разположени в различни квартали. В момента подготвяме документите, за да обявим процедура за избор на изпълнител и на тази програма.
Заедно с комплекса за линейния ускорител в онкологичния център по тяхна инициатива подготвихме и спечелихме още един проект – за нова поликлиника. Процедурата по проектирането й вече стартира. Тя ще бъде в съседствос комплекса, в който се помещава линейният ускорител – в двора на бившата Трета поликлиника. Така ще успеем да съберем цялото медицинско обслужване на едно място. Целта е да създадем нова съвременна поликлиника и там да са събрани всички кабинети, лаборатории, предвиждаме и малък хоспис за хора, които не могат да бъдат обгрижвани в къщи.
Продължава реализацията и на проектите по интегрирани водни цикли за агломерации и населени меса. Приключихме с проекта в Долно Езерово, стартира процедура за избор на изпълнител за Горно Езерово. Започва допълнителната реконструкция на пречиствателната станция в „Меден рудник“, работи се по интегрирания воден цикъл в „Меден рудник“. Пред приключване са водните проектите за Банево, Ветрен, Минералните бани, Крайморие, Българово, Рудник, мина „Черно море“. Това са най-мащабните ни проекти за тази година и те действително изискват много работа и ресурс от страна на общинската администрация.