Дават под наем плажа на къмпинг „Европа” за левче на квадрат

Плажът на къмпинг „Европа” ще бъде предложен на търг за отдаване под наем за период от пет години.  Търгът ще е с тайно наддаване и ще стартира с начална цена за годишен наем от 6 783 лева, без ДДС. Плажът е с площ 6 203 кв. м, определена чрез мониторинг през 2004 г. Ако наддаването не повиши тази сума, бъдещият наемател ще плаща по 1.09 лв. за квадратен метър от пясъчната ивица.  Колко пясък е останал там след силната морска буря през февруари, кандидатите мога да огледат при свободен достъп. Търгът ще се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 24 април, съобщават от  ведомството.

На същата дата в  МРРБ ще проведат и търгове за отдаване под наем и на други два плажа. „Панорама” край Варна, с площ от 14 499 кв. м, ще бъде предложен с начална годишна наемна цена на от 35 942 лв., без ДДС, а „Иканталъка 2” в община Каварна, с площ от 8 875 кв.м., за 10 070 лв. без ДДС.

Месец преди началото на летния сезон държавата продължава да търси стопани на плажовете, а поради отсъствие на интерес таксите за стопанисване падат. В сравнение с миналата година, когато множество плажове останаха неохраняеми, цените сега са значително по-ниски.

Плажовете са оголени от бурите и на места все още не са възстановени, твърдят потенциални наематели. Според тях, колкото и ниска да е таксата, желаещи трудно ще се намерят, защото подобренията на инфраструктурата и условията ще са за сметка на наемателя.

От своя страна, чрез намаляване на наемните цени, държавата прави опити да привлече кандидати за стопанисват плажовете, защото това е единственият начин да се осигурят задължителните дейности като водно спасяване и медицинско обслужване. Правителството прие промени в методиката за определяне размера на наемната цена, която допуска намаление с 30%  за не особено атрактивните плажни ивици и увеличение с 20% за по-привлекателните обекти.