Събарят „Златна перла” принудително

Пълна рекултивация на терена ще е невъзможна, считат еколозите

Започна принудителното събаряне на незаконното вилно селище „Златна перла” край Варвара. На 19 април министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пристигна на място, за да даде старт на принудителното разрушаване на първата от петте вили, за които ДНСК  е издала заповеди. Ден преди това фирмата – инвеститор „Краш 2000” започна доброволно да събаря постройките си – за ден и половина са съборени вила и половина. Инвеститорът е наел изпълнител, който да премахне всичките 10 вили и да оползотвори  строителните отпадъци.  Стигна се до спор коя от фирмите да разруши селището – наетата от «Краш» или от ДНСК. Срокът за доброволното премахванена първите 5 сгради обаче е изтекъл още миналата година и това налага намесата на държавата. Затова с разрушаването на сградите се заеха и двете фирми. 

До принудително разрушаване на селището се стигна след серия съдебни дела за доказване незаконността на посторйките. Комплексът „Златна перла” е изграден като сбор от 10 сгради и за всяка от тях се издава отделна заповед за събаряне. Селището се намира на самия бряг на морето, върху едни от най-живописните скали и попада в територията на Природен парк „Странджа”, където всякакъв вид строителство е забранено.

Строежът започна през 2006 г. и веднага предизвика недоволството на дирекцията на парка и обществото. Започнаха съдебни дела, отделни за всяка от вилите. Съдът умува в продължение на четири години. Строителният контрол издаде заповеди за събарянето на всичките 10 вили още през 2010 г. , но инвеститорът обжалва. Точка на казуса сложи  Върховният административен съд като обяви, че „Златна перла“ е незаконно построена. 

Според закона в седемдневен срок след издаването на заповедта за събаряне, инвеститорът има право сам да премахне постройките.  Срокът за доброволното премахване на първите 5 вили е изтекъл през миналата година и сега държавата влиза в правото си да ги разруши принудително. В момента тече срокът за доброволно премахване на три от сградите и „Краш” се е заела с това. Заповедите за събаряне на последните две вили все още са на съдебна фаза. 

Не е ясно кой ще се заеме с рекултивацията на терена. Според еколозите след изливането на огромно количество бетон едва ли ще е възможно 100-процентното възстановяване на естествените местообитания. 

Не е известно и каква ще е бъдещата съдба на мястото, досега известно като „Златна перла”.  Теренът вече не е собственост на „Краш 2000”, след като Николай Вълканов, чрез своята фирма „Родопи проджектс”, е изкупил дълга й  от 2 млн. лв. към Българо -американската кредитна банка.