Изграждат предприятие за сувенири, носещи логото на Бургас

Производството ще осигурява работа на хора в неравностойно положение

 

Предприятие „Морски знаци”  за изработка на туристически сувенири с морска тематика изгражда община Бургас по европейски проект. Цеховете ще се намират в помещение на партерния етаж в блок № 47 в бургаския жилищен комплекс „Славейков“. В обновяването му, в машинното оборудване и обучението на персонала ще бъдат вложени общо 294 894, 35 лв. Финансирането се осигурява по спечелен от общината проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, озаглавен „Общинско социално предприятие „Морски знаци“ – Нови възможности в подкрепа на социалното включване“, съобщиха  на пресконференция зам.-кметът на общината Йорданка Ананиева и Димитър Маджаров – ръководител на проекта.

Новото предприятие ще разкрие работни места за хора с увреждания, самотни и многодетни майки или лица, напуснали социални институции. То ще е предназначено за производство на сувенири с името и логото на града, които да популяризират Бургас по целия свят. До сега градът е  нямал собствени сувенири, пуснати в продажба на пазара. Изделията, които ще илюстрират традиционните български занаяти, ще бъдат изработвани от разнообразни материали – текстил, кожа, стъкло, керамика, дърво.

Помещението, в което ще се помещават цеховете, е общинска собственост. То не е било поддържано и използвано от 2005 г. насам. Състои от 2 стаи, санитарен възел, кухненски бокс и коридор. Общата му площ е 107 кв. м. Ремонтът и пълното му обновяване вече са извършени. С допълнителни средства на община Бургас е изградена рампа за хора с увреждания и е адаптиран на санитарния възел.

Предприятието ще осигури заетост на 8 души в неравностойно положение, както и възможност за надомна работа, и още 6 души обслужващ персонал. То ще бъде с капацитет 350 броя артикули на месец и разнообразие от 30 различни вида сувенири, които ще бъдат разпространявани на пунктове в града и по Южното Черноморие. Средствата от продажбата на арт изделията ще осигуряват обезпечаване дейността на предприятието.