НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ СЕ СРЕЩНА С ИРЛАНДСКИЯ ПОСЛАНИК

Община Несебър продължава да помага на чуждестранни туристи и инвеститори

 

По традиция, всяка година Община Несебър инициираше среща с представители на дипломатическия корпус на основно представените туристически общности на територията на общината, туроперотари, полиция и пожарна. От миналата година Министерството на икономиката заимства тази добра практика и вече срещата се провежда на по-високо ниво. Независимо от това, дипломатите отново изразяват желание да разговарят лично с кмета Николай Димитров, който е запознат най-добре с обстановката в общината. Ето защо през миналата седмица, на посещение в Община Несебър беше британският посланик Джонатан Алън, а на среща във Варна, Николай Димитров разговаря с посланичката на Норвегия Тове Скарстейн.

 

Вчера ирландският посланик негово превъзходителство Джон Роуън също посети Община Несебър и обсъди с кмета Николай Димитров важни въпроси свързани със сигурността на ирландските туристи през летния сезон, както и какви са условията за инвестиции на територията на Общината. На срещата присъстваха още заместник кметът по „Туризъм и търговия”, Лазар Япаджиев, началникът на отдел „Туризъм и туристическа реклама”, Диана Кондова и Мирослава Иванова, служител на отдел „Несебър – Световно наследство”.

 

В началото на разговора негово превъзходителство сподели с градоначалника, че през последните няколко години, сигурността на територията на Община Несебър през летния сезон, значително се е увеличила и поради тази причина с всяка изминала година, все повече ирландски туристи предпочитана тази дестинация, като вероятността техния брой през това лято да бъде значително по-голям от предходните години е много голяма, според изчисления на Ирландското Посолство. Увеличението на туристите според Джон Роуън се дължи и на факта, че за много изгодни цени, техните туристи получават високо и качествено обслужване, както и прекрасни условия за настаняване.

 

Според посланика, проблема с инвеститорите, които много често при закупуване на имот, се указват без необходимите документи, не само в Община Несебър, но и навсякъде, се дължи на факта, че самите те не са добре запознати със самите сделки. Името заради това Ирландското Посолство, съвместно с държавата, изработва сайт, в който всеки може да получи подробна информация относно инвестициите, а тези, които вече са направили неизгодна инвестиция, могат да намерят начините, за разрешаване на проблема.

 

По този въпрос, кметът Николай Димитров побърза да увери събеседника си, че Община Несебър винаги е готова да помогне на своите инвеститори. Градоначалникът допълни, че всеки един ирландски гражданин, който планира да закупи имот на територията на Община Несебър, винаги може първо да се посъветва с Общинска администрация, където ще бъде извършена проверка на съответния имот и Общината ще даде предписания на бъдещия купувач, дали всички документи са изрядни и дали сключената сделка ще бъде изгодна за него. По този начин, ако всеки един чуждестранен жител се обръща първо към Община Несебър за съдействие по негово инвестиционно намерение, никога няма да има оплаквания и излъгани инвеститори.

 

Във връзка със сигурността Николай Димитров обясни, че наистина през последните няколко години тя е доста подсилена. Това се дължи, както на добрата съвместна работа между Община Несебър и полицията, така и на това, че всяко лято Община Несебър субсидира определен брой полицаи, за да може тяхната бройка де е значително по-голяма през летния сезон. Градоначалникът допълни, че тъй като е наясно с проблема с такситата, който не е проблем само на Несебър, а и на градове от целия свят, Община Несебър може да съдейства на туристите и в тази посока. За целта е необходимо, първо всеки един турист да изисква касова бележка от съответното такси, за да може, когато възникне проблем и туристите съобщят за него в Общината, тя да наложи санкция и дори да отнеме лиценз. Николай Димитров допълни, че този проблем е напълно разрешим, но е необходимо потърпевшия да се обърне веднага към Община Несебър, за да може да се отреагира на момента, защото след време, оплакването в Посолството няма как да наложи глоба или отнеме лиценз.

 

Николай Димитров разказа на кратко и за проектите, които той и неговите колеги са предприели за по-доброто си развитие, като един от най-важните е скорошното изграждане на новата пречиствателна станция, както и на депото за отпадъци. Градоначалникът разказа и за намеренията си, спортната база да бъде подобрена и практиката от преди години, тук да идват много чуждестранни отбори, за да провеждат тренировки, да се върне.

 

В заключение негово превъзходителство Джон Роуън каза, че сега, след като вече е посетил Община Несебър и е много доволен от всичко чуто и видяно, има намерение при следващото си посещение да доведе със себе си търговци и инвеститори от Ирландия и да им покаже предимствата в региона.

 

От своя страна Николай Димитров отвърна, че негово превъзходителство е винаги добре дошъл в Община Несебър, която ще съдейства, както на него, така и на всички туристи, инвеститори и търговци. В края на срещата градоначалникът подари на госта си книга с историята и културата на Несебър,  след което Джон Роуън посети музея в града и разгледа средновековните къщи и църкви, за да се убеди лично в красотата и хилядната история, побрани в единствения град в България, включен в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.