Почина бургаският архитект Петко Йовчев

На 1о май през нощта след тежък инсулт във Военно-медицинска академия – София  почина архитект
Петко Йовчев е един от най-видните архитекти в страната. Съвсем доскоро  беше председател на Камарата на архитектите в България. В паметта на Бургас той ще остане като един от архитектите, създали неговия модерен облик. 

Петко Йовчев е роден на 24 август 1955 в Бургас. През 1981 г. завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специализирал архитектура в УАСГ. По-късно, в годините 1993-1996 и градоустройство в Дунавския университет в гр. Кремс, Австрия. 

Професионалният му опит в Бургас започва още след завършване на висше образование. В годините 1981-1986 е ръководил ателие в Проектантска организация.

От 1987 до 1992 Бургас е главен архитект на град Бургас. В края на 1990-те години става главен архитект и на Бургаска област.

Членува в редица асоциации, настоятелства и обществени организации. През 2002 г. е избран за представител на Съюза на архитектите в България в Архитектурен съвет на страните от Централна и Източна Европа.

През 2003 г. е избран за председател на Камарата на архитектите в България.
От 2007 г. арх. Петко Йовчев е ръководител на българска делегация към Съвета на архитектите в Европа в Брюксел. Член е на подкомисията по архитектура към ЕК и на Европейска мрежа на компетентните органи по архитектура (ENAKA). От 2009 год. е член на Консултативен съвет към Министъра на МРРБ.

Поклонението и погребението ще са в неделя, 13 май, от 11 часа в Траурен парк – Бургас.