Летният театър на Бургас да носи името на Пламен Ставрев

Идеята е подложена на обществено обсъждане от съветниците



Бургаският Летен театър да бъде кръстен на името на големия композитор, поет, музикант и певец Пламен Ставрев. Тази идея бе предложена от групата “Демократична коалиция” в Общинския съвет. След гласуване, бе взето решение да бъде организирано обществено обсъждане с граждани. То ще се проведе в голямата конферентна зала на 2 ет. на Община Бургас в петък /18 май/ от 15.00 ч. Входът е свободен.

Пламен Ставрев е роден в Бургас през 1953 г. и е завършил Английската гимназия в родния си град, също като голямата поетеса Петя Дубарова. Още като ученик Пламен се е отличавал като изпълнител на авторски песни. Неговият талант изгрява през 70-те години, като изпълнител и импровизатор на традиционен и авангарден джаз. Пламен Ставрев се утвърди като един от легендарните български бардове със свои хитови песни и изпълнения. Той е организатор на Бургас блус фест. Автор е на 3 култуви албума: “Негър в Алабама”, “Спомен за любов” и “Сиамски близнак”. Много от песните на Пламен останаха неиздадени, но записани завинаги в сърцата и душите на хилядите негови почитатели не само в България. Пламен Ставрев носеше един специфичен бургаски дух, с аромат на бохемщина, сол и морски вятър, а неговият дрезгав и топъл глас се превърна в един от разпознаваемите бургаски символи.

Ето какво споделя за себе си самият Пламен: “Роден съм в Бургас, България и от най-ранна детска възраст съм се опитвал да се занимавам с всички водно-морски дивотии, присъщи за хлапе, израсло на двеста метра от морския бряг – плуване, гмуркане, риболов харпунджилък, малко ветроходство и какво ли още не. Започнах да свиря на цигулка преди да тръгна на училище, но явно в следващите осем години нито един от преподавателите ми не успя да събуди в мен необходимото постоянство и трудолюбие, което този изключителен инструмент предполага, така че от мен просто не излезе малкият вундеркинд, в чиито талант бяха непрекъснато уверявани родителите ми. Малко по-късно обаче, в последните класове на гимназията, ми стана ясно, че пеенето на песни и свиренето на китара е най-добрият начин човек да привлече вниманието на нежния пол (така беше през седемдесетте години на миналия век) и така не осъзнах капана, в който сам се вкарах. Англиийската поговорка в превод „Веднаж музикант, цял живот музикант” важи за мен в пълна степен. Занимавал съм се с най-различни други неща, включително и да упражнявам професията, за която учих – завършил съм английска филология в Софийския Университет и в различни периоди от живота си съм преподавал езика и превеждал художествена и техническа литература, но в крайна сметка се оказа, че най-добре се справям с едно – да свиря на китара и да пея..”

Култово ще остане изпълнението му от сцената на Летния театър с песента “Лятото”, когато Пламен спечели едновременно Голямата награда и наградата на публиката на конкурса “Бургас и морето” през 2001 г.

Пламен ни напусна неочаквано и внезапно в края на 2011 г. Той остави след себе си една цяла вселена от музика, любов и свобода в своите песни. Въздъхна може би…. и си отиде, за да не се раздели никога със своите приятели, със своя Бургас и с нашата любов и почит към величието на неговия непреходен творчески гений.

“Призоваваме всички, които се чувстват съпричастни към каузата да отдадем дължимото на нашия голям съгражданин и в същото време да бележим с името му неговата голяма трибуна – Летния театър – да дойдат на общественото обсъждане и да подкрепят идеята да увековечим неговата памет”, развълнува се инициаторът на предложението Димитър Колев от ЛИДЕР Бургас.