До края на есента Бургас ще има нова графична база

До края на тази есен Бургас ще има нова графична база. Ремонтът на сградата е на стойност 65 145 лв., финансиран по проект на община Бургас „Завръщане в Бургас – минало, настояще и бъдеще“, по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Оперативна програма „Регионално развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития“. На 29 юни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова посети базата, за да провери как протича ремонта. Кметът Димитър Николов и зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева запознаха министъра с основните дейности, включени в ремонта, след приключването на който ще бъде даден нов живот на едно от ключовите пространства за култура в Бургас.

Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на  покривната конструкция и препокриване с керемиди, направа на нов окачен таван с топлоизолация, подмяна на старата дървена дограма с нова PVC, шпакловка и боядисване на стени, изравняване на пода и полагане на теракот. В двора ще бъде оформена алея от каменни плочи, а при западния вход ще бъде изградена рампа за хора с увреждания. На следващ етап е предвидено и закупуване на специализирано оборудване  – литографска преса, мастилено-струнен принтер, компютърна техника, др.

Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност. През март тази година Графична база беше едно от местата,  където се проведоха част от събитията, включени в програмата на първото издание на фестивала „Включи града“. За второто издание през 2013 г. това отново ще бъде едно от ключовите пространства за творчески срещи, експозиции, др.

Ремонтът е на стойност 65 145 лв. и е финансиран по проект на Община Бургас „Завръщане в Бургас – минало, настояще и бъдеще“, по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.