Пускат отсечката Стара Загора – Нова Загора от автомагистрала „Тракия“

На 1 юли 2012 г. европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с президента на България Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов, ще открият първата част (между Стара Загора и Нова Загора) на отсечката от автомагистрала Тракия, която е съфинансирана с европейски средства.

Целият участък, който се финансира от ЕС е общо 115 км между Стара Загора и Карнобат. Изпълнението му ще завърши автомагистралната връзка между София и Бургас и значително ще подобри транс-европейската пътна мрежа в Югоизточна Европа, свързвайки пристанищата на Черно море със сърцето на Европейския съюз. Общата сума, инвестирана в автомагистрала Тракия, е 362.5 млн. евро, от които 286.2 млн. евро от Европейския кохезионен фонд. Чрез него се финансират предимно инфрастуктурни проекти и проекти за околната среда.

Новата магистрала не само ще подобри сигурността по пътищата и ефективността, но и ще намали времето за пътуване средно с 47 минути и ще изведе трафика извън населените места, които досега бяха засегнати от шума и замърсяването на въздуха. За преминаването по новата отсечка, която включва десет нови моста, 19 подлеза и надлеза и 3 големи влакови прелеза, няма да се заплащат никакви такси.