Скоростният път от Русе към Турция може да мине през Бургас

Скоростната пътна отсечка от Русе към южната ни съседка, която България ще изгражда съвместно с Катар и Турция,  може да мине през Бургас. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на посещението си в Бургас на 29 юни.
След като  България, Турция и  Катар се договориха да учредят съвместно дружество за изграждането на пътя Русе – Свиленград, предстои до 15 юли да бъде създаден надзорен комитет, който да представлява трите държави и до 20 септември да изработи статута на бъдещата компания.
Междувременно започнаха да се обсъждат и други маршрути, по които да мине новият път, каза министър Павлова. При предпроектните проучвания компанията ще трябва да предложи минимум 5 алтернативи на трасето. Вече се знае, че едната от тях ще е през ГКПП Малко Търново и Бургас, откъдето пътят ще се насочва към Варна, Шумен и Русе. Ще се обсъжда и първоначалния вариант – през ГКПП Капитан Андреево и Свиленград. Турската страна предлага и още едно трасе – пътят да минава през нов ГКПП и някъде между Карнобат и Бургас да пресича автомагистрала „Тракия”, след което между Върбишкия и Ришкия проход да излезе в района на Търговище, откъдето през Разград да се насочи към Русе.  
Министър Палова  дойде в Бургас, за откриването на пътен възел Юг. Тя  инспектира и реконструкцията на пътя Бургас- Малко Търново, след сигнал , че ремонтните дейности са забавени.
Според предварителните разчети, цялата пътна отсечка трябва да е готова до началото на следващата година.  До 15 октомври трябва да е готов първият етап – до КПП Малко Търново, а вторият – обходът – до края на годината. За да бъде изграден обхода ще е нужно да се отчуждят имоти на около 40 собственици, които да бъдат обезщетени. МРРБ ще осигури допълнително 4 милиона лева, от които половината ще отидат за ремонт на отсечката, която първоначално не бе заложена в проекта.  Другите 2 милиона лева ще бъдат за обхода на Малко Търново.