Пътен възел Юг „отпуши” трафика в Бургас

Новопостроеният Пътен възел Юг /Бургас – Средец – Созопол/ бе официално пуснат в експлоатация на 29 юни 2012 г. Лентата прерязаха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и бургаският кмет Димитър Николов.

Съоръжението е изпълнено на две нива: кръгово кръстовище с нови пътни връзки и подходи с площ от 34 000 кв. м оформя първото ниво.  На второто ниво се издига естакада плюс нов пътен участък с дължина 1 017 м. и площ от 22 400 кв. м. по главното направление на Път І-9 „Варна – Бургас – Созопол“.

Общо в строителството му са вложени над 41 350 тона асфалтови смеси на площ от 110 000 кв. м, уточняват от пресцентъра на община Бургас. Като чест от проекта са рехабилитирани 2580 м. от настилката по трасето на път І-9 – от пътния възел до надлез „Владимир Павлов“. Изградени са нови осем колектора с обща дължина от 2 485 м., чрез които се осъществява отводняването, както и самостоятелно улично осветление, с трасе, дълго 8500 м.

Обектът бе финансиран със заем от Европейска инвестиционна банка и със средства от националния бюджет. Строителството изпълни фирма „Хидрострой“ АД.

„Днес аз съм най-щастливият български кмет, защото откриваме едно съоръжение, което ще ни надживее и ще реши транспортните проблеми на няколко от следващите поколения бургазлии“, каза при откриването кметът Николов. Той припомни, че проект за изграждане на такъв пътен възел е изготвен преди 25 години, но никое от предишните правителства не е проявило желание да го реализира. Кметът Николов напомни още за над 30-те смъртни случая и дългогодишните огромни задръствания на старото едноплощно светофарно регулирано кръстовище.

„Това, което правим, остава за десетилетия. Искрено пожелавам да няма повече катастрофи в този район, а на кмета ви пожелавам да действа, защото има още много пари за усвояване по оперативните програми в полза на Бургас“, заяви премиерът и честити на бургазлии новата придобивка.

„Благодаря на изпълнителите, че се справиха в срок. Пътният възел ще отпуши автомобилния трафик към Южното Черноморие, което ще помогне на туризма“, каза министър Лиляна Павлова.

На откриването присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, Зинаиида Златанова – ръководител на представителството на Европейската комисия в България, зам. министърът на финансите Боряна Пенчева, областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Фирмата-изпълнител Хидрострой АД беше представлявана от  Велико Желев и Николай Пашов.