Двадесет и два века с името Несебър

Днес в Старинен град Несебър започват приготовленията за честванията по случай „XII века с името Несебър”. Във връзка с това, общината проведе пресконференция, за да запознае медиите с програмата и новостите тази година. Това се случи в сградата на „Старинен музей” Несебър, където присъстваха кметът на общината – Николай Димитров, началникът на отдел „Несебър – Световно наследство” – Златин Чаушев и представителите на Mediapro entertainment, които издадоха малко пикантна информация за това какво ще представлява светлинното шоу.

Тази година организаторите са подготвили програма, задоволяваща интересите на всички възрастови групи. На 14 август, ден преди официалния празник, от 18:00 ч. в музей „Старинен Несебър” ще бъде открита изложбата на Виолета Станоева – „Концертино за Несебър”. Малко по-късно, от 21:00 ч. на сцената на Амфитеатъра, концерт ще изнесе най-обичаната морска певица – Тони Димитрова и групата, която спечели последното издание на „Бургас и морето” – „Петте сезона”.

В деня на празника, в 09:30 ч. пред крепостните стени ще се проведе тържествен ритуал за издигане на националния флаг. След това в 10:00 ч. на Морска гара ще бъде даден стартът на вече традиционния плувен маратон „Несебър 2012”. Организаторите са се погрижили и за малчуганите, които в 18:30 ч. ще могат да се насладят на „Куклено вариететно шоу” в Южен парк. Веднага след това от Южен парк ще потегли парад на мажоретни състави, който в 19:30 ч. ще изнесе спектакъл на площад „Месамбрия”. Между 19:00 ч. и 21:00 ч. музей „Старинен Несебър” обявява свободен достъп за посетители, а деца доброволци ще разказват историята за това как хан Крум е завладял вековния град. Същевременно, гостите на града ще имат възможността да избират между три сцени, на които своите представления ще изнасят както местни певци, така и солистите от Националната опера и балет, солисти и балет на държавна опера Бургас и група АКАГА. В 22:45 идва кулминацията на вечерта, когато ще бъде прожектирано 3D mapping шоу с танцьори. Така община Несебър ще даде началото на поредица от прожекции, които ще могат да се наблюдават по празници и ще запознават всеки един посетител с древната история на града. Шоуто ще бъде закрито със светлинен спектакъл от фойерверки.