През 2013 г. ще е готов новият пътнически терминал на Летище Бургас

С нов пътнически терминал ще посреща туристите Летище Бургас през сезон 2013. Строителните дейности, които започнаха преди няколко месеца навлязоха в знакова фаза – полагането на покривната конструкция. Изпълнителят на проекта – консорциум ТИЕ – ИЧТАШ отбеляза момента със стар български обичай за наричане за здраве и благоденствие, с благопожелания от майстора, качен на най-високата част на покрива.

 

В наричанията  се включиха Дирк Шусдзиара –  главен изпълнителен директор на инвеститора „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД , Ърфан Кадиш  главен майстор – строител и Ердинч Улусой –  директор на холдинга ИЧТАШ за България. Гости на обреда бяха областният управител Константин Гребенаров и Генералният консул на Република Турция в Бургас – Н.Пр. Джем Улусой.

Досега в изграждането на терминала са вложени над 8 хиляди кубически метра бетон, издигнати са  повече от 300 колони. В  строителството на новата сграда операторът на Летище Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД ще инвестира общо над 70 милиона лева.

 

Според проекта капацитетът на новия терминал ще е за 2 700 000 пътници. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътниците. Общата му площ е 21 000 кв.м. и включва обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства.

Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.

Сградата е проектирана така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотка във всеки момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

 

Проектът, дело на известни световни проектанти и дизайнери, цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.