Проектът за рибарско пристанище в Поморие- на финалната права

Проектът за изграждане на рибарско пристанище в Поморие вече е финализиран и очаква внасяне за съгласуване в МРРБ. В момента се провеждат последни процедури по урегулиране и преотреждане на парцела, върху който ще бъде изградена новата инфраструктура. След 10 септември общинската администрация в морската община ще входира документите в министерството на регионалното развитие, а веднага след като бъдат съгласувани, ще се потърси помощ за изграждането на пристанището от европейските фондове.

 

Рибна борса, разтоварване на риба, закрита лодкостоянка и изграждане на хладилни помещения са само част от придобивките, които ще улеснят рибарите на Поморие. За тяхна радост атрактивното старо пристанище в центъра на града няма да бъде разрушено. Според кмета инж. Иван Алексиев именно то прави Поморие по-различно от другите градове, то е част от чара му и носи неговия дух и на всяка цена ще бъде запазено, дори при наличие на новата и модерна рибарска зона.

 

В момента общината подготвя и идеен проект за яхтено пристанище, което най-вероятно ще бъде изградено в района на жп. гарата. „Там брегът е южен, с добро разположение и дълбочини и позволява газене до 18 метра” разясни съображенията за избора на място градоначалникът. Сериозни инвеститори са се поинтересували от проекта след като са разбрали за иновативната идея на арх. Камен Шипков хотелската и увеселителната част на пристанището да бъдат разположени на изкуствени острови в самото море.