Община Несебър започва реализацията на най-мащабния си проект

Нона Караджова впечатлена от здравия труд на експертите в общината

Договорът за реконструкция на ПСОВ Равда е вече факт. Това стана днес в зала „Мелсас”, където кметът на общината – Николай Димитров, заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и зам. министъра Ивелина Василева, дадоха старт на един от най-важните проекти, засягащ както черноморските води, така и икономиката на цялата страната. Договорът е по оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013” за предоставяне на безвъзмездна помощ с бенефициент община Несебър. Проектът е наречен „Събиране, пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация Слънчев Бряг – Несебър – Равда”.
Реализацията на този проект е основен приоритет на местното управление и е част от плана за развитие на община Несебър за този програмен период. Подготовката започва още края на 2008г. и началото на 2009г., когато общината печели проект за техническа помощ също по ОПОС. В рамките на проекта за техническа помощ се изработват и първите стъпки – прединвестиционни проучвания, парцеларни  планове, идейни проекти за реконструкция и модернизация на вече съществуващата пречиствателна станция, идейни проекти за довеждащи и отвеждащи колектори и канално помпени станции.
Част от настоящето предложение на община Несебър е проектът за дълбоководно заустване за отвеждане на пречистените отпадни води съгласно европейските норми. Към тази пречиствателна станция ще бъдат включени и водите на Свети Влас, Ахелой и Каблешково, т.е. това е една регионална пречиствателна станция за отпадни води. След разширението, пречиствателната станция ще може да обслужва още 148 хил. души и капацитетът й ще достигне 220 хил. еквивалент жители.
„Така общината ще финализира един от най-мащабните си проекти, по който работи вече четири години. След изграждането и на претоварна станция за битови отпадъци, Несебър ще реши основните си инфраструктурни проблеми, което ще създаде по-добри условия за живот, ще даде нов тласък в развитието на туризма и ще превърне общината в още по-привлекателно място за живеене и инвестиции” каза кметът Николай Димитров.
 Към момента над 700 млн. лв. от ОП „Околна среда 2007 – 2013” са вече в черноморските общини.
„Това беше личен мой приоритет и приоритет на правителството” каза Нона Караджова, след като сложи подписа си на този дългоочакван от цялата бургаска област  проект. Тя допълни и кои са трите най-важни ефекта от реализацията му.
Екологичният ефект – с реализацията само на проекта в Несебър ще се почистват допълнително 9 млн. куб. метра отпадни води. Ще бъде изградено стъпало за отстраняване на биогенните елементи, т.е. това са десетки хиляди тона по-малко азот и фосфор в морето на региона.
Социалният ефект – стойността на инвестицията е 98 млн. лв., от които 96 млн. и 300 хил. лв. са безвъзмездна помощ от Европейския съюз и от бюджета на Република България.
Икономическият ефект – ще се отрази на риболовния отрасъл и на туризма, както в региона така и на цялата държава.
С този договор министерството на практика финализира усилията за осигуряване на средства за изграждане на базисните инфраструктури на големите курорти и градове на България.
„Поздравления на общината, здраво работиха заедно с експертите на ОП „Околна среда 2007 – 2013”, за да може проектът да е надежден, сигурен, да е правилно оразмерен, за да сме сигурни, че когато бъде въведен в експлоатация той реално ще работи” – допълни министър Караджова.
От своя страна кметът Николай Димитров не пропусна да благодари за усилената работа на всички участници по проекта от общинска администрация, на изключително добре координираните действия от страна на МСОВ, на Ганчо Тенев – шеф ВиК Бургас и на Бойчо Георгиев директор на РИОСВ Бургас.