Изграждат парклис в чест на 24 пехотен Черноморски полк

Храм – параклис ще бъде изграден в Бургас в чест на бойците и командирите от 24-ти пехотен Черноморски полк, загинали във войните за национално обединение. Идеята е на група граждани във връзка с предстоящото честване на 100 – годишнината от Балканските войни. Инициаторите на проекта са готови като дарение да изготвят цялата документация по съграждането на параклиса. Те представиха  намеренията си пред инициативния комитет към Областната администрация в Бургас, който работи по тържествата, свързани с честването на юбилея, и получиха подкрепата на областния управител Консатнтин Гребенаров.

 

Предложението ще бъде съгласувано с община Бургас и след предоставянето на терен, върху който да се изгради параклиса, ще бъде открита дарителска сметка.  Идеята е параклисът да носи името „Св. Георги Победоносец”. По първоначален проект за разполагането му е необходимо свободно пространство с размери около 225 кв.м. В представената идейна разработка е търсена препратка към образа на православните храмове от Първото и Второто българско царство, но с прилагане на осъвременен подход по отношение на материали и конструкция.

 

Честванията на годишнината започват в началото на месец октомври, а сред първите събития залегнали в календара са изложба на бойни знамена в Бургас, тържествена митинг-заря, пътуваща в областта фотоизложба, както и публикуване пълното дигитално копие на книгата „История на 24-ти пехотен Черноморски на Н.В. царица Елеонора полк ” в специално създадения за юбилея сайт.