Риболов, оф роуд състезания и фотографска изложба отбелязаха Съединението в Приморско

С богата празнична програма община Приморско отбеляза Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

Началото на празничния 6 септември постави откриването на Републиканско първенство по подводен риболов. Състезанието се проведе в рамките на три дни, като участие в първенството взеха 56 състезатели от 15 отбора. На първо място в отборната надпревара, продължила два дни, се класира отборът на Нафтекс – Бургас, следван от Ватус Про – Варна и Варна дайвинг център – Варна. В третия ден 12-те класирали се състезатели от първите два дни премериха сили и в индивидуална надпревара. Първото място грабна състезателят от Нафтекс Бургас Валентин Люцканов, а след него се наредиха Пламен Арабаджиев от Нафтекс Бургас и Любен Ловчев от Ватус Про Варна. Христо Георгиев успя да обстреля тежащ 2175 гр. лаврак и така заслужено да вземе голямата награда в съревнованието за най-голяма риба.

 

Малко по-късно в сградата на общината, лично кмета на общината д-р Димитър Германов откри и уникалната фото изложба, подготвена от участниците във „Фотоваканция 2012”. „Страст и усет са нужни, за да бъде създадено изкуство. Не всеки може да улови мига, да го пречупи през собствените си възприятия, а след това да го превърне в снимка, която спира дъха. Не всеки, но вие можете и днес ни направихте част от магията, наречена фотография” приветства фотографите кмета на Приморско. Изложбата от Трети международен фото салон показа на любителите творбите на фотографи от над 40 държави. Златен медал на престижната Международна фотографска асоциация FIAP, както и отличие за най-добър автор в салон Фотоваканция 2012 получи Иво Борко.

 

Любителите на високо проходимите машини също имаше какво да погледат. 10 off road  екипажа се престрашиха да вземат участие в първото женско състезание  за наградата на „Деларом”. То се състоя на плажа „Перла” в Приморско като част от Петия традиционен събор на OFF ROADBulgaria. Състезателките караха на олекотено трасе тип траял, като първото място, заслужено спечелиха сестрите Даниела и Симона Клисарски. Втори останаха Мариела Попова с навигатор Иван Попов. На трето място се класира майката на победителките – Вера Клисарска с навигатор Кристиана Костова. Всяка участничка получи пакет от луксозната френска козметика на Деларом, а победителката освен луксозна козметика получи и парична награда. По-късно на изключително тежко трасе в OFF ROAD надпреварата премериха сили и мъжките отбори.

 

Малко преди това почитателите на водни спортове получиха силна доза адреналин от състезанието с джетове. Големите вълни не успяха да спрат смелчаците да покажат майсторството си на водните мотори.  Първенец в надпреварата клас „Спорт” стана Ивайло Колев от София, следван от Денис Йорданов от Варна, а на трето място се класира малкият представител от Приморско Иван Манолов. Челното място в клас Круиз зае Марио Михалев от Приморско, следван от Ицо Киров от ОМСК Поморие и Стефан Иванов от Видин.

 

По случай 6 септември се проведе и инструментален конкурс „Виртуози на народните инструменти”, който е под егидата на д-р Димитър Германов. 30 –те участници от цялата страна озвучиха лятната естрада, а най- добрите бяха оценени от компетентно жури. Инструментите, с които се състезаваха бяха гайда, гъдулка и кавал, а регламентът за участие отхвърли всякакви възрастови ограничения. Първата награда с инструмент гайда спечели Явор Бобев от гр.Пловдив. С  гъдулка на първо място се класира Пепа Милева от гр. Котел, а Стоимен Добрев от гр. Шипка е първенец в надсвирването с кавал. Специална поощрителна награда получи Здравко Здравков от гр. Момин проход с инструмент гайда, а специалната награда за стилово изпълнение грабна Тодор Алексов от гр. Гоце Делчев с тамбура.