Несебър посрещна един от най-големите пасажерски кораби в света

Един от най-големите круизни кораби в света пусна котва в Несебър на път за Истанбул. Две хиляди и двестата пасажери на „Куин Елизабет” имаха седем часа да разгледат един от градовете- световно културно наследство. Аниматорите на кораба са предложили на пътниците няколко варианта за развлечение, като всеки е имал възможността да избере дали иска да разгледа църквите или да обядва в местен ресторант типични български гозби.

Огромният кораб влиза за първи път в Черно море. Той е дълъг 300 м. и разполага с 16 палуби, 11 бара, 4 ресторанта и театрален салон за над 800 души. На борда има също луксозни магазини, киносалони, казина и библиотеки.  Пазарната му цена  се изчислява на 2 млрд. евро. „Куин Елизабет” е пасажерски кораб от най-висок клас, като най-скъпите каюти в него струват по 7000 евро на ден. 1200 души екипаж, сред които има и българи, се грижат круизът на борда на  92-тонният лайнер да остане незабравимо преживяване за пасажерите.

Круизните кораби, които спират да разгледат Несебър, са сериозен фактор за удължаване на туристическия сезон. „Няма друг черноморски курорт, който да може да се похвали с толкова туристи през октомври” категоричен е кметът Николай Димитров. От началото на този сезон в Несебър са акостирали общо 28 пасажерски кораба. Туроператорите са убедени, че от догодина броят на лайнерите, които ще спират на български пристанища, ще бъде поне два пъти повече. Очакванията са след пускането на новия пътнически терминал на Пристанище Бургас през 2013 година, България да се превърне в редовна спирка за пасажерските лайнери.