Домът за възрастни хора в Ясна поляна посреща зимата обновен

С изцяло нова котелна система и склад за хранителни продукти, съобразени с европейските стандарти, ще  посрещне зимата Домът за възрастни хора с физически увреждания в Ясна поляна. Субсидията на стойност 30 000 лв. е осигурена от капиталовата програма на община Приморско. Освен напълно отремонтирани котелно и складово помещения, проектът за ремонт включва и реновиране на оградата и зелените площи.

След авария през април т.г., застрашила живота на обитателите на дома, подновяването на котелната система се е оказало жизненоважно. Финансовата издръжка на дома се осигурява от Министерството на здравеопазването, но на спешни средства за ремонт от държавния бюджет той не може да разчита. 95% от обитателите на заведението са лежащо болни и евентуална повреда на отоплителната инсталация би била фатална за тях. Това налага бързата реакция на община Приморско. Благодарение на финансите, осигурени от общинския бюджет, проблемът е вече отстранен и добрите условия на живот на възрастните хора са гарантирани.

С новата горивна система ще бъдат намалени разходите за отопление, а с обновения склад за хранителни продукти ще се повиши нивото на хигиената, каза директорът на дома Галя Янгьозова по време на инспекция от страна на общинската администрация днес. Кметът на Приморско д-р Димитър Германов се запозна лично с реновираните инсталации и изрази задоволството си от положителните резултати. Той провери и зелените площи, които също са обновени със средствата от капиталовата програма.  След поредицата нещастни случаи в страната с паднали дървета, по негово нареждане всички дървета в двора на дома са били инспектирани, а опасните са премахнати.

Домът в Ясна поляна е построен през 1961 г. и днес приютява 51 души с физически увреждания на възраст от 50 до 80 години.

В последната  година управата на морската община води активна социална политика с цел осигуряване на по-висок жизнен стандарт на своите жители.