Община Несебър се побратимява с Якутск

 

В сградата на община Несебър бе проведена работна среща с представители на република Якутия. Срещата е продължение на водените разговори и намерения за взаимно сътрудничество между град Якутск (република Якутия) и община Несебър за бъдещо сътрудничество в сферата на здравеопазването, културата, спорта и всички други взаимноизгодни икономически отношения, касаещи двата народа. Якутия (известна още като диамантената република) е субект на Руската Федерация и е образувана през 1851г. Средната температура през Януари е -35,6 градуса по целзий, а в населението и влизат 127 народа. Сред полезните изкопаеми икономическо значение за републиката имат находищата на диаманти, злато, природен газ, въглища, живак и др.

При срещата стана ясно, че община Несебър е сред предпочитаните световни дестинации за отдих и дава възможности за интересно развитие на традиционните добри отношения, формирали се от векове между руската федерация и България. Чрез реално съществуващи възможности за инвестиции в сферата на науката, туризма и предприемачеството е възможно отношенията между двата града да доведат до много взаимоизгодно общи държавни и държавно частни проекти. Именно поради тази причина, между общинските управления на Мирненски район (Якутия) и община Несебър, ще бъде подписан договор за приятелство и сътрудничество.

Гостуващите представители от република Якутия изразиха своето очарование от възможностите за отдих и българското гостоприемство и поднесоха на кмета своя проекто-протокол за бъдещите си намерения. В най-скоро време ще бъде връчен отговорът на община Несебър, за която привличането на инвестиции в областта на туризма и активното сътрудничество с надеждни партньори винаги е приоритет. Има възможност върху общински терен да бъде изграден многофункционален културно-спортен комплекс, както и филиал на прочутия Томски университет. Томск е административен център на Томска област и Томски район, разположен в Западен Сибир. В града има много интересни атракции от различни епохи, включително и уникални паметници на дървена архитектура.

По рано тази година благодарение на генералния директор на ООД „Славянски артел” – Вячеслав Думенко (който бе водещ на срещата от Якутска страна) в Несебър са гостували 12 деца от Якутия, които са работили на тема „Несебър през очите на децата от Сибир”. На кмета на община Несебър – Николай Димитров, бе поднесена рисунката на Кристина Никифоренко – спечелила първо място, която изобразява църквата „Пантократор” в Стария Несебър.

Предстоят двустранни визити и работни съвещания, които да съгласуват и разгледат всички възможности за реализации на взаимноизгодните предложения.