Несебър посрещна гости от Сафранболу

Официална  делегация от Община Сафранболу* гостува  през уикенда Несебър. Представителите на двете общини се договориха за разширяване на партньорските.

По покана на кмета Николай Димитров в община Несебър гостува официална делегация от побратимената община Сафранболу в Република Турция. Турската страна бе представена от председателя на тамошния общински съвет Мустафа Дикмен и Ердоган Шенол-зам.кмет на Сафранболу

        В присъствието на общински съветници турските гости бяха официално посрещнати в Археологически музей от кмета на Община Несебър Николай Димитров и председателя на Общинския съвет Благой Филипов.Гостуването връща несебърската визита от пролетта,когато бе подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството между двете общини. Според меморандума двете страни се задължават да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.

Сътрудничеството между двата града и общини датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър. Освен с експонатите в музея турските гости се запознаха и с културно-историческите забележителности на открито, намиращи се на полуостровната част на Несебър единственият български град под егидата на ЮНЕСКО. Двете страни обсъдиха и добри практики,прилагани в опазването и съхраняването на обекти, включени в списъка на Световното наследство_______________________________________________________________________

* Град Сафранболу,наричан „Музей на открито”,включва 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО. Поради богатата история и културни ценности се смята за културния център на Турция. Градът е включен списъка на Световното наследство през 1994 и с неописуемата си красота и спокайствие, каньони и пещери е посещаван целогодишно от туристи, пристигащи от Китай, Тайван, Русия, Румъния, Южна Корея, Франция, Япония, Канада, Германия, Израел и други различни държави.