Проектът за турска енергийна централа край Резово e спрян

България е против тежка промишленост до парк “Странджа”

 

Гражданското общество успя да стопира енергийния проект край българската граница с Турция. Протестите на местното население довели до спиране на проекта за изграждане на ТЕЦ в Инеда, съобщи кметът на турския град Тахир Яшък. Кметовете и представители на засегнатите от проекта селища –  Инеда, Виза, Лозенград и Малък Самоков  участваха в двустранна среща в Бургас, в която се включиха и български депутати, зам.-министри, областният управител Константин Гребенаров, кметове на българските общини от Южното Черноморие и еколози. Гостите от Турция отказаха да обсъждат темата за евентуалното строителство на АЕЦ, с мотива, че изграждането на ядрени мощности е държавна политика и трябва да бъде разисквано на други нива. Подчертаха обаче, че и строителството на ТЕЦ  в защитена територия е достатъчно обезпокоително. Проектът за изграждане на топлоцентралата е от частна компания, като провокирал бурно недоволство сред местното население. “Биволъ” пръв за активирането на този проект и избухналото гражданско напрежение в Турция. „Противопоставяме се защото в региона на Инеада и Малък Самоков има 4 защитени зони, за които  получаваме финансиране от ЕС и от Световната банка за развитие. Сега проектът е спрян, но ние не знаем дали след време отново няма да бъде изправени пред подобен проблем”, каза кметът на Инеада. Според него зад протестиращите застанал и турският министър на енергетиката. Той не одобрил представения проект, което дава известни надежди за промяна на досегашните планове.

Турските кметове получиха уверението на българските си колеги, че ще подкрепят инициативите им против унищожаването на уникалната странджанска природа и поминъка на хората от планината и крайбрежието.

Към тези усилия най-после се включи и българската държава. Българското еко министерство два пъти отправи официални запитвания за намеренията на турския бизнес към тези територии. „Получихме официален отговор, че в турското министерство на екологията няма входирана документация за извършване на ОВОС, което означава, че ако е заявен инвестиционен интерес, той все още е в съвсем начална фаза.”, каза зам.-министърът на екологията Евелина Василева. Тя изяви позицията на българското правителство против изграждането енергийни мощности в съседство с Природен парк „Странджа”. Българското министерство на околната среда и водите  отправило официално постъпки за участие в процеса по оценка на въздействието върху околната среда по проекта, но засега отговор все още няма.

Отсъствието на официална информация провокира български депутати да ангажират ЕК с проблема. Според писмо от еврокомисаря Гюнтер Йотенгер в Турция се правят проучвания на два терена за изграждането на АЕЦ, но и двата на са средиземноморското крайбрежие. Обсъжда се изграждането и на трета атомна централа, но мястото все още не е конкретизирано.

На 27 януари 2013 г. предстои в южната ни съседка да бъде организирано обсъждане на ядрените проекти.  Тогава ще изяснят и проучваните терени.

Въпросите около изграждане на ядрени мощности в Турция продължават да стоят открити. Бургаският областен управител – Константин Гребенаров потърси официална информация от Генералния консул на Турция в Бургас н.пр. Джем Улусой. Обратния отговор е, че крупен частен инвеститор възнамерява да изгради топлоелектрическа централа с мощност 1200 мегаватчаса край Инеада.

Господин Улусой не присъства на срещата, въпреки че е бил поканен. Ще му бъде връчен протокол с решенията, взети на форума. Част от тях са свързани с обединяване усилията на местните погранични общини с обща позиция на несъгласие с бъдещия енергиен проект.

Реализацията му е спряна засега, но няма гаранции, че опасността е окончателно отминала. От МОСВ заявиха, че на правителствено равнище България ще иска да бъде подписана конвенция с Турция за ОВОС в трансграничен контекст. Това ще позволи на страната ни да участва във вземането на решения за изграждането на промишлени мощности в трансграничните райони.