Реставрират сгради-паметници на културата в Бургас с европари

„Погледни бъдещето, запази наследството“ е най-новият проект, за който Областната администрация в Бургас спечели средства по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. На официална церемония в Хасково заместник-министърът на регионалното министерство Николай Нанков връчи договора за финансиране на областния управител Константин Гребенаров.

Общата стойност на проекта е 149 960 евро, уточняват от областната администрация. Основните дейности по проекта включват изготвяне на архитектурни планове за реставрация на седем сгради – паметници на културата в Бургас и разработване на инвестиционни проекти за реставрация на пет къщи в Яйла махала, област Къркларели.

За да бъде изпълнена една от основните цели по проекта – опазване на общото наследство на трансграничния регион, експерти и студенти ще създадат мрежа и ще събират информация за архитектурни паметници. Това ще се случи посредством социалните мрежи, които са предпочитано място за комуникация от младите хора. Идеята е да се набавят максимално много текстов и снимков материал, представящ интересни събития и факти от живота на хората в трансграничния регион. Албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето“ ще събере всички находки на едно място и ще бъде подарък за хората от двете страни на границата.

Вече е сформиран екипът, който ще работи по проекта. В рамките на следващия месец предстои встъпителна пресконференция и подготовка на тръжните процедури за изпълнение на част от заложените дейности.

За изминалата година, това е вторият проект, който Областна администрация Бургас печели, по линия на трансграничното сътрудничество.

„Този проект е изключително важен за мен, защото чрез него ще подобрим състоянието на сградите – държавна собственост. Възможностите за тяхната поддръжка не са много, тъй като всички са паметници на културата и не представляват интерес за инвеститорите“,  каза Константин Гребенаров.