Празник на домашната наденица в Кошарица

За трета поредна година в с. Кошарица бе проведен празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценя продукцията. Тази година наградата спечели Атанас Япаджиев, който получи грамота от кмета на с. Кошарица – г-н Павел Павлов. За общото настроение се погрижиха самодейните състави към читалище „Светлина – с. Кошарица, а всички присъстващи се опитаха от прясно изпечената наденица и червеното вино. Общинска администрация Несебър бе представена от Стойко Стоянов – секретар на общината и Лазар Япаджиев – зам. кмет по туризъм и търговия.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В тази връзка, на територията на Община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре, „Празникът на младото вино“ в с. Гюловца и „Празникът на самардалата“ в гр. Обзор. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. С тези събития община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните си селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите – те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.