Изграждат морски културен център в Пристанище Бургас

През април започва строителството на Морска гара, през октомври пристигат първите пасажери

 

 Изграждането на Морската гара в Бургас ще започне в средата на месец април, съобщи изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” Диян Димов. Гарата  ще бъде разположена на територията на 1-во и 2-ро корабно място. Срокът за построяването е август 2013 г. Пристанището ще може да посрещне първите 2 кораба, които имат потвърдени дати на 5-ти и 13-ти октомври

Възложител на проекта „Морска гара Бургас” е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” . Гарата ще представлява комплекс от сгради с различно предназначение. Ще бъде изградена и нова кула за „vessel traffic“, която ще извършва контрол над плавателни съдове,  посещаващи пристанището.

„Пристанище Бургас” ЕАД работи по още два крупни инвестиционни проекта. Предстои реконструкция и модернизация на сграда на „Магазия 1” на територията на порта. Извършено е цялостно обследване и оценка на състоянието на айфеловата метална конструкцията, която е с квадратура от около 3000 кв. Предвидено е тя да се използва за морски културен център – изложбен, атракционен и образователен. Центърът ще бъде съчетан и със специализирани търговски обекти

Активно се работи и по проекта „Марина Порт Бургас” терминал Бургас Изток 1 за обект „Зона за обслужване на яхти”. Той включва проектиране на яхтостоянки, както и изготвяне на техническа спецификация и количествено-стойностна сметка. Марината ще се намира по кейовия фронт на нулево корабно място. Тя ще е с дължина 150.00 метра, дълбочина 7.00 метра и поставени пантони за 60 броя плавателни съдове.

Финансирането на проектите, по които работи „Пристанище Бургас” ЕАД  е осигурено Одобрена е и инвестиционната програма на порта, приоритетните обекти са на стойност около 4 млн. лева.

 

Подробности за дейността на порта чете в интервюто с Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас” ЕАД