Несебър очерта пътя на любовта

Общината представи новия си туристически продукт  – сватбен туризъм

 

 

Романтично пътешествие във вечността предлага Несебър на всички влюбени, които са избрали да минат под венчило в древния град и да превърнат своята сватба в най-незабравимия момент от съвместния си живот. През последните години все повече двойки идват тук, за да положат брачната клетва. В амбицията си да разшири и развие и този туристически продукт, общината е разработила специален сватбен маршрут и нов брачен ритуал. По тесните калдърмени улички „пътека на любовта” преминава през старите храмове и  удивителните несебърски къщи, покланя се пред закрилницата на града – Света Богорида,  спира се пред укротените  морски вълни край пристанището, за да отведе влюбените до запомнящия се брачен ритуал, включващ и стихове на Омир.След края на ритуала всяка двойка може да остави тук снимка от своята сватба. Тя ще бъде подредена сред  постоянната експозиция от професионални сватбени фотографии.

Новият туристически продукт бе представен в рамките на фестивала „Уикенд за любов и вино”в ритуалната зала на  Несебър. Фестивалът се проведе за първи път тази година между 14 и 16 февруари, но организаторите му имат амбицията да го превърнат в традиция.

„Чрез този туристически продукт Несебър вписва нов елемент във визитната си картичка. Градът ни трябва да „живее” не само през лятото. След края на сезона той е особено привлекателен и уютен. Ние искаме да дадем на влюбените нестандартно сватбено тържество в най-романтичния български град. Много скоро ще предложим на младоженците и нова ритуална зала, която ще е разположена в сградата на реставрираното старо кметство. Вече е избран изпълнител на проекта, строителните дейности ще започнат веднага след приключване на задължителните за града ни археологически разкопки. ”, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Фестивалът „Уикенд за любов и вино” даде възможност на влюбените да планират своята предстояща сватба, запозна ги с особеностите на бракосъчетанието в миналото, посочи им някои нестандартни и необичайни съвременни прийоми на сватбения ритуал. Всички двойки, регистрирали се за участие във фестивала, получиха отстъпки и преференциални цени в заведения и хотели за трите фестивални дни. Включиха се и в томболата за най-голямата награда – романтичен уикенд за двама в Несебър. На 16 февруари кметът Николай Димитров  изтегли жребия. Летния уикенд за празника на Несебър – 15 – 16 август, в младоженчески апартамент на луксозен хотел спечелиха Здравка и Илия Йорданови.