Несебър протестира срещу съмнителната концесия на пристанището

Жителите му търсят помощ от ЮНЕСКО, готови са сами да стопанисват порта

 

 

Жителите на Стария Несебър се обявиха против решението на правителството да отдаде на концесия пристанището.  С плакати „Продава се” „ЮНЕСКО, помогни ни” и „Бетонни закони – да, бетонни понтони – не” близо 200 души се събраха пред портите на стария град, за да изразят недоволството си и готовността да продължат протестите пред централата на ЮНЕСКО в Париж. Според тях този правителствен акт застрашава присъствието на Несебър в списъка на световното културно историческо наследство.

Морската гара в Несебър е най-голямата по Южното Черноморие. Тя е единственият пасажерски терминал, на който могат да акустират  големи круизни кораби. Годишно от тук преминават по 40 – 50 големи плавателни съда. В това пристанище са и стоянките на риболовните кораби, чиято бъдеща съдба сега е поставена под въпрос.

През 2011 г. за ремонт на порта и на кейовата стена държавата инвестира над 2 млн. лв. Веднага след това обяви процедура за отдаване на концесия. Според организаторите на протеста – гражданско сдружение „Стария Несебър”, рибарското сдружение „Мена” и сдружение „Месамбрия Понтика”,  условията по процедурата са такива, че в конкурса да може да участва точно определена фирма. 

На 12 декември 2012 г. МС излезе с решение, че единственият кандидат – консорциумът„Видмар”, печели концесията и ще е стопанинът на Пристанище Несебър през следващите 35 години. Концесионерът ще трябва да инвестира 2.886 млн. лв., като му се разрешава да изгради хотел, ресторант, търговски обекти, паркинг. Годишното концесионно плащане е 23 хиляди евро без ДДС.

„Ако държавата не иска Пристанище Несебър и толкова много й трябват тези 50 хиляди лева годишно, нека ни го даде на нас. Ние ще успяваме да й ги плащаме без да изливаме тонове бетон върху него. Доказали сме, че можем да бъдем добри стопани, щом успяваме да съхраним световното историческо наследство”, казаха от трибуната протестиращите. Те са убедени, че община Несебър би била по-добър стопанин на собственото си пристанище, защото е заинтересована тук активно да се развиват както туризма така и рибарството.

Пристанището попада в буферната зона на старинния град и ЮНЕСКО е наложил мораториум върху всякакъв вид строителство там. Изграждането на нови обекти ще застраши статута на града – паметник. Преди години няколко тавански стаички се превърнаха в сериозна заплаха и трябваше да бъдат съборени  от обезпокоени държавни структури с помощта на жандармерия. Сега държавата сама решава да стимулира ново строителство и това разгневява местните хора. Те считат, че когато от София решат да направя нещо в Несебър, първо би трябвало да бъде получено тяхното съгласие и ще се борят да извоюват такива позиции.Смятат, че протестите им не са безсмислени, защото договорът за концесия все още не е сключен. Изпратили са две жалби до  Комисията за защита на конкуренцията – от сдружението с нестопанска цел „Месамбрия Понтика” и от рибарското сдружение „Мена”. Жалбата на „Месамбрия Понтика” е отхвърлена и сега сдружението я обжалва пред Върховния административен съд.

Протестите в Несебър ще продължат всеки ден. До дни се очаква и разрешение за протеста в Париж. Жителите на древния град ще издигнат своите плакати пред централата на ЮНЕСКО, за да потърсят подкрепата на световната организация. Надяват се да бъдат приети и лично от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 

 

Концесионерът

Консорциумът „Видмар” се свързва с името на банкера Цветан Василев. Съдружници в него са „Водострой 98” и „Марков и син”.

„Водостой 98”, регистрирано в София, е собственик на „Промишлено строителство холдинг” и участва в няколко обществени поръчки за инфраструктурни обекти в консорциум с други фирми.

„Марков и син” е компания за морско агентиране, регистрирана в Бургас. Агенцията вече е собственост на „МВМ консултинг”, с едноличен собственик Магдалена Трайкова, която пък е управител на „Бояна пропърти мениджмънт”. Последното е дъщерно дружество на „Инвест мениджмънт”, което е собственост на „Тръст Василеви”.

Всички тези компании се раздвижват през октомври миналата година . Тогава „Марков и син” става собственост на „МВМ консултинг”, което придобива и „Бояна пропърти мениджмънт”. Създава се и консорциумът „Видмар”, който два месеца по-късно печели концесията на Пристанище Несебър.