Община Несебър се побратими с най-студения град на планетата – Якутск

Един от най-старите градове в Европа – Несебър и най-студеният град на планетата – Якутск  се побратимиха. На официална церемония в българския град споразумението за сътрудничество подписаха кметът на Несебър Николай Димитров и кметът на Мирнинския район, Якутия, Ильдар Султанов. Градовете – побратими се споразумяха да си сътрудничат в областта на културата, образованието, здравеопазването, туризма. Постоянно действаща комисия ще заседава най-малко веднъж годишно, ще подпомага контакта между партньорите и ще разширява сферата на обмен, е записано в меморандума.

„Това споразумение е предшествано от едногодишни срещи на опознаване и обмяна на идеи. Установихме, че ние действително произхождаме от едно и също място, имаме общи корени и много сходни черти. През лятото община Несебър посрещна най-много туристи в България, има какво да предложи и на бъдещите си гости от Якутск.”, каза по време на церемонията Николай Димитров.

Няма как слънчевият и приветлив Несебър да не привлече вниманието на хората от арктическия кръг, свикнали да издържат на мразовитите осеммесечни зими, когато температурите падат до минус 64 градуса.

Ильдар Султанов, кмет на Мирнинский район, Якутия, вижда възможности  за развитието на широки взаимоизгодни икономически отношения в различни сфери. Якутск е най-големият град в Република Саха /Якутия/, която е в състава на Руската федерация. Якутия е известна още като диамантената република, тук е съсредоточен над 20% от  световния добив на диаманти. Развиват се още добивът на нефт и газ, злато, въглища, живак и  др.

Възможностите за сътрудничество са реални. От Якутск вече са проявили интерес към инвестиране в недвижими имоти по черноморското крайбрежие. Проучват се и вариантите за климато- и балнеолечение у нас. По време на престоя си делегацията от Якутск ще посети Поморие и други черномоски градове и курорти. На кръгла маса ще бъдат обсъдени всички възможности за сътрудничество.